Eikenprocessierups

Een eikenprocessierups heeft brandharen, zo verdedigt het beestje zich tegen natuurlijke vijanden. De brandharen veroorzaken gezondheidsklachten zoals jeuk, huiduitslag en irritatie aan ogen of luchtwegen.
waarschuwingslint om boom voor processierups

Bestrijding

Als de rupsen uitgroeien tot nachtvlinders leggen ze veel eitjes. Het jaar erop komen hier nieuwe rupsen uit. Om overlast te voorkomen en beperken, bestrijden we de eikenprocessierups langs provinciale wegen. 

 

Onze aanpak

Zie ook

Kaart met alle bomen

We hebben al onze bomen op een kaart gezet. Bomen die langs provinciale wegen staan, zijn hierop te zien. Door in te zoomen op de kaart, ziet u of het een eik is (rondje) of een ander soort boom (groen sterretje). Bij alle eiken ziet u via de legenda wat de status van de boom is. U ziet of er een melding bekend is, of er een inspectie gedaan is, of er een nest gevonden is, of de aannemer een opdracht heeft, of dat het nest al bestreden is.

Onderzoek

We onderzoeken hoe we op een natuurlijkere manier het aantal rupsen kunnen terugdringen. Ook doen we mee aan het 5 jaar durende LIFE-project. 
Daarom hebben we al verschillende acties ondernomen:

  • Langs verschillende provinciale wegen zijn nestkastjes opgehangen. We hopen dat nestelende mezen een deel van de rupsen opeten.
  • Dode eiken zijn vervangen door andere soorten bomen.
  • Bloemrijke bermen creëren met inheemse planten. Zo hopen we de berm aantrekkelijker te maken voor insecten die van eikenprocessierupsen leven.
  • We hebben oude nesten bewaard om sluipvliegen te kweken die de eikenprocessierupsen bestrijden. In de oude nesten zitten eitjes van sluipvliegen.

Meld overlast van de rups

Wilt u overlast door de eikenprocessierups melden? Vul ons meldingsformulier in. Of neem telefonisch contact op via nummer: 026 359 99 99.