Eikenprocessierups bestrijden met oplossingen uit de natuur

Op 9 december 2020 startte het 5-jarig LIFE-project 'Ecologisch beheer van de eikenprocessierups zonder het gebruik van biociden’. In dit project werken we samen met Belgische en Nederlandse partners aan oplossingen om de aantallen eikenprocessierups terug te dringen.

Natuurlijke oplossingen beter voor biodiversiteit

Mezen, kevers, sluipwespen en -vliegen spelen een centrale rol in het LIFE-project. Dit 5 jaar durende project heeft als doel te onderzoeken en vergelijken welke natuurlijke methoden het meeste effect hebben. Het terugdringen van de eikenprocessierups langs de provinciale wegen heeft volop onze aandacht. Ook wij testen verschillende natuurlijke methodes en brengen de komende 5 jaar onze ervaring in het Life-project onder de aandacht. Over de provincie verspreidt, zijn er 33 proeflocaties. Daarnaast vinden we het belangrijk om beheerders in heel Gelderland te betrekken. Zoveel mogelijk inzetten op natuurlijke methoden is beter voor de biodiversiteit en draagt bij aan een betere leefomgeving in Gelderland.

Nieuwe nestkastjes langs provinciale wegen

December 2020 hingen we nieuwe nestkastjes op aan bomen langs provinciale wegen. Ze blijven in ieder geval 5 jaar hangen tijdens de hele duur van het LIFE-project. De nestkastjes hangen in Wageningen aan de Lawickse Allee, in Schaarsbergen aan de Koningsweg en tussen Eerbeek en Brummen aan de Eerbeekseweg.

Ze worden gecontroleerd door medewerkers van het LIFE-project. Waar we nestkastjes opgehangen hebben, wordt er gekeken of het aantal eikenprocessierupsen afneemt. We vergelijken dit met een plek 300 meter verderop. Wij vragen dan ook om in de omgeving van deze locaties geen extra nieuwe nestkasten op te hangen omdat dit de proef kan verstoren.

Projectpartners

Het project staat onder leiding van provincie Antwerpen. Projectpartners in deze grensoverschrijdende samenwerking zijn het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek (INBO), provincies Limburg (BE), Noord-Brabant (NL) en Gelderland (NL) en de gemeente Sittard-Geleen (NL).

Meer informatie

Via de Facebook pagina van LIFE is de laatste informatie te vinden.

Op de website van het LIFE-project is het startevenement terug te kijken.