Eikenprocessierups bestrijden met oplossingen uit de natuur
Natuurlijke oplossingen beter voor biodiversiteit
Mezen, kevers, sluipwespen en -vliegen spelen een centrale rol in het LIFE-project. Dit 5 jaar durende project heeft als doel te onderzoeken en vergelijken welke natuurlijke methoden het best werken. Ook wij testen verschillende natuurlijke methoden en brengen de komende 5 jaar onze ervaring in het LIFE-project naar voren. Er zijn 33 proeflocaties binnen onze provincie. We vinden het erg belangrijk om beheerders in heel Gelderland te betrekken bij dit project. Natuurlijke methoden zijn beter voor de biodiversiteit en dragen bij aan een betere leefomgeving in Gelderland.
Nieuwe nestkastjes langs provinciale wegen
In december 2020 hingen we nestkastjes op aan bomen langs provinciale wegen. Deze blijven in ieder geval hangen tijdens de hele duur van het LIFE-project (5 jaar). De nestkastjes hangen in Wageningen aan de Lawickse Allee, in Schaarsbergen aan de Koningsweg en tussen Eerbeek en Brummen aan de Eerbeekseweg.
Ze worden gecontroleerd door medewerkers van het LIFE-project. Waar we nestkastjes opgehangen hebben, wordt er gekeken of het aantal eikenprocessierupsen afneemt. We vergelijken dit met een plek 300 meter verderop. We vragen dan ook om in de omgeving van deze locaties geen extra nestkasten op te hangen. Want dit kan de proef verstoren.
Projectpartners
LIFE-project staat onder leiding van provincie Antwerpen. In deze grensoverschrijdende samenwerking werken de volgende partijen samen:
- Het instituut voor Natuur- en Bosonderzoek (INBO);
- provincie Limburg (BE);
- provincie Noord-Brabant;
- provincie Gelderland;
- gemeente Sittard-Geleen.