Dieren beschermen en in aantal beheren

Wilde dieren die van nature in Nederland voorkomen, zijn beschermd. Je mag ze niet zomaar verjagen of doden. Heeft u landbouwschade of dreigt er gevaar voor de volksgezondheid? Dan kunt u een vergunning aanvragen voor het verjagen of doden van dieren.
2 vrouwen in natuur en lopen langs grazer

Verkeersongevallen voorkomen

Soms zorgt een wild dier voor een ongeluk. Een overstekend dier zorgt in gebieden waar veel reeën, herten en wilde zwijnen leven, vaak voor een aanrijding. Dit is te voorkomen door niet te hard te rijden. Daarom geldt op sommige wegen in de Veluwe een maximumsnelheid van 60 kilometer per uur.

Tegemoetkoming in de schade

Heeft u na afschot of het nemen van werende maatregelen toch schade aan landbouwgewassen? Dan kunt u hiervoor een tegemoetkoming in de schade aanvragen. Dit geldt ook voor schade aan schapen of andere dieren, veroorzaakt door een wolf

Dien uw aanvraag in bij: BIJ12 Unit faunazaken. BIJ12 doet ook onderzoek naar andere manieren om schade tegen te gaan.

Aanrijding met een dier?

Heeft u een aanrijding met een dier? Bel de meldkamer van de politie, op nummer: 0900 8844. Als het dier nog leeft komt mogelijk een buitengewoon opsporingsambtenaar langs. Heeft u schade? Dan kunt u (afhankelijk van uw dekking) terecht bij uw eigen verzekering.

Over de jacht

Meer informatie

De wolf in Gelderland

Sinds 2015 zijn de wolven terug in Nederland. De eerste meldingen van zwervende wolven kwamen uit Duitsland. Sinds 2019 leven de dieren op de Gelderse Veluwe, hier zijn ook welpjes geboren.

Faunabeheer

Meer informatie

Eikenprocessierups

Wilt u overlast door de eikenprocessierups melden? Vul ons meldingsformulier in of neem telefonisch contact op via nummer: 026 - 359 99 99.