Aanpassingen in dit natuurgebied
Water- en moerasvogels voelen zich thuis in dit gebied. Er broeden blauwborsten, purperreigers en bruine kiekendieven. In de graslanden groeien dotterbloemen en orchideeën. De rivier en de oevers zijn het leefgebied van bijzondere vissen en amfibieën, zoals de bittervoorn en de kamsalamander. Het leefgebied van deze bijzondere planten en dieren willen we behouden en versterken. Daarvoor zijn maatregelen aan de grondwaterstand nodig. Deze maatregelen staan in het Natura 2000-beheerplan Lingegebied en Diefdijk-Zuid. Door nieuw moeras en grasland voor moerasvogels aan te leggen kunnen we de bijzondere natuur in het gebied beschermen en herstellen.
Werkzaamheden
- Bij natuurgebied Nieuwe ZuiderLingedijk creëren we een overgangszone tussen het natuurgebied en de polder, een zogeheten bufferzone.
- In deze bufferzone verleggen we een watergang en verhogen we de grondwaterstand.
- Bij de Asperense Vliet komt een kwelscherm, dit stopt het weglekken van water en gaat verdroging tegen.
- Om zicht te krijgen op de mogelijke gevolgen van de verhoogde grondwaterstand, zijn op verschillende plekken peilbuizen geplaatst.
Betrokken organisaties
- Staatsbosbeheer is eigenaar van het grootste deel van het natuurgebied en voert het werk uit dat nodig is op haar eigendommen.
- Waterschap Rivierenland neemt de watermaatregelen die nodig zijn, bijvoorbeeld aan watergangen. Gemeente West-Betuwe zorgt voor de benodigde vergunningen.
- Als provincie zijn wij verantwoordelijk voor het coördineren van de maatregelen voor het Gelderse grondgebied.
- Provincies Utrecht en Zuid-Holland zijn verantwoordelijk voor de maatregelen in hun gebied.