Aanpak stikstof in het Natura 2000-gebied
Stikstof uit landbouw, verkeer en industrie is niet goed voor de natuur. Daarom zijn in het beheerplan maatregelen die de kwetsbare natuur in het Natura 2000-gebied moeten beschermen. Deze maatregelen staan ook in de gebiedsanalyse voor het Lingegebied en Diefdijk-Zuid. Meer informatie over het programma Gelderse Maatregelen Stikstof is te vinden op www.gelderland.nl/stikstof.
Natuurdoelanalyse
Om in beeld te brengen hoe het staat met de natuur in stikstofgevoelige Natura 2000-gebieden in Gelderland zijn natuurdoelanalyses gemaakt. Die geven weer of de doelen worden gehaald als de vastgestelde maatregelen worden uitgevoerd. De analyses zijn in juni 2023 gepubliceerd. Lees meer informatie over de natuurdoelanalyses, ga naar de samenvattingen per gebied of ga direct naar de analyse voor Lingegebied en Diefdijk-Zuid.
De Ecologische Autoriteit heeft in november 2024 haar advies voor Lingegebied en Diefdijk-Zuid uitgebracht.
Vergunning voor activiteiten
Aan het uitvoeren van sommige activiteiten in en bij het Lingegebied & Diefdijk-Zuid stellen we voorwaarden. Voor nieuwe activiteiten die de natuur in gevaar kunnen brengen is een vergunning nodig. Dit beoordelen we per situatie.
Betrokken organisaties
- Staatsbosbeheer is eigenaar van het grootste deel van het natuurgebied en voert het werk uit dat nodig is op haar eigendommen.
- Waterschap Rivierenland neemt in Gelderland de watermaatregelen die nodig zijn. Gemeente West-Betuwe zorgt in Gelderland voor de benodigde vergunningen.
- Als provincie zijn wij verantwoordelijk voor het coördineren van de maatregelen voor het Gelderse grondgebied.
- Provincies Utrecht en Zuid-Holland zijn verantwoordelijk voor de maatregelen in hun gebied.