Grootste moeras van Oost-Nederland
Het Korenburgerveen is het enige gebied in Nederland met een redelijk intacte hoogveenkern met veenmossen. En dat is bijzonder! Hier vind je het grootste moeras van Oost-Nederland. Er komen planten- en diersoorten voor die in ons land en zélfs in Europa zeldzaam zijn. Zoals 1 van de grootste populaties hoogveenglanslibellen van Nederland. De bijzondere planten trekken veel verschillende vogels aan. Ook broeden hier veel water- en moerasvogels: zoals blauwborst en roerdomp. Afgelopen jaren zijn er zelfs kraanvogels gezien.
Behouden en versterken
Veel van deze zeldzame planten en dieren hebben het moeilijk. Hun leefgebied is klein, de grond te droog, te zuur en te voedselrijk door fosfaat en stikstof. De natuur kan zich herstellen, maar dat kan alleen als we de omstandigheden verbeteren. Daarom is er een pakket aan maatregelen opgesteld, deze staan in het huidige Natura 2000-beheerplan 2016–2022 voor Korenburgerveen (PDF 24,6 MB). De meeste maatregelen zijn inmiddels uitgevoerd.
Terugkeer van zeldzame planten en vlindersoorten
Dankzij de uitgevoerde maatregelen is het kwetsbare hoogveen beter beschermd tegen verdroging. Er ontstaat weer nieuw hoogveen en bijzondere plantensoorten kunnen zich herstellen. Denk aan verschillende soorten orchideeën. Zoals de gevlekte orchis, rietorchis en de zeldzame brede orchis. Maar ook zegges en blauwe knoop of het zeldzame heidekartelblad op de hogere delen van het veen. Deze planten trekken weer vlinders aan, waaronder de bedreigde parelmoervlinder en het bont dikkopje.
Uitvoering werkzaamheden
In het najaar van 2022 zijn werkzaamheden uitgevoerd op een perceel van de provincie, aan de oostkant van het natuurgebied. We hebben het watersysteem geoptimaliseerd door het dempen van sloten en het plaatsen van stuwtjes. De laatste werkzaamheden op dit perceel worden in de zomer van 2023 afgerond. Zo is het kwetsbare hoogveen straks beter beschermd tegen verdroging. Bijzondere plantensoorten kunnen zich uitbreiden en herstellen. Ze trekken insecten aan en die lokken op hun beurt weer vogels. En dat is goed voor de biodiversiteit (soortenrijkdom). Dit jaar volgen nog werkzaamheden op percelen van Natuurmonumenten, ook aan de oostkant van het natuurgebied. Na de zomer wordt een deel van de damwanden vervangen. Op sommige plaatsen zijn deze weggerot en houden vrijwel geen water meer tegen. De hoogveenkern krijgt een extra poel voor de speerwaterjuffer. Tot slot vervangen én verlengen we het vlonderpad. Ook verduidelijken we de toegang en de routing tot het gebied.