Houdt u schapen en/of geiten in het leefgebied van wolven (Noord-, Midden en Zuidwest-Veluwe) en heeft u een vaste of verplaatsbare afrastering aangeschaft om uw dieren tegen de wolf te beschermen? Dan kunt u subsidie aanvragen.
Laatst gewijzigd op: 30-november-2023
Status: Open
Wanneer: Deze subsidie geldt tot 31-12-2024 (ongeveer 1 jaar)
Voor wie: Schapen- of geitenhouders die in het Identificatie- en Registratiesysteem van Dieren (I&R Dieren) van RVO geregistreerd staan, kunnen subsidie aanvragen.
Deze subsidieregeling heeft ook een calamiteitenonderdeel voor het voorkomen van schade door zwervende wolven. Tot 24 november 2023 kunnen schapen- en geitenhouders in Bronckhorst subsidie aanvragen om wolfwerende maatregelen te nemen. Meer informatie vindt u in dit nieuwsbericht. Tot 29 november 2023 geldt de calamiteitenregeling voor de gemeenten Nijkerk en Putten. Meer informatie vindt u in dit nieuwsbericht. Lees verder op deze pagina de voorwaarden voor deze calamiteitenregeling.
Meer informatie over deze subsidie
Waarvoor
Deze regeling is bedoeld als financiële ondersteuning voor schapen- en geitenhouders die afrasteringen hebben geplaatst in en buiten een leefgebied van wolven om hun dieren tegen de wolf te beschermen.
Voorwaarden
Gedeputeerde Staten (GS) wezen 2 leefgebieden van wolven aan. Lees hier meer over in de documenten over leefgebieden onder het kopje Downloads en links.
Als u schapen of geiten houdt binnen het leefgebied van wolven, dan kunt deze subsidie aanvragen als:
u de subsidie aanvraagt nadat de afrastering is aangeschaft;
de afrastering is geplaatst of wordt gebruikt in een leefgebied van wolven;
u voor de publicatiedatum al eigen schapen en geiten hield in een leefgebied van de wolf dat GS heeft aangewezen;
u als schapen- of geitenhouder in het Identificatie- en Registratiesysteem van dieren (I&R Dieren) van RVO staat geregistreerd.
de hele afrastering voldoet aan de eisen die de Gebiedscommissie preventie wolvenschade Gelderland hiervoor heeft vastgesteld in een schadepreventieplan. Voor een snelle weergave van deze eisen raadpleegt u onze factsheet ‘Specifieke eisen aan afrastering’ (onder het kopje Downloads en links). In de checklist bijlagen die u daar ook vindt, ziet u welke documenten u moet meesturen met uw aanvraag.
U kunt maximaal € 20.000 subsidie ontvangen. Raadpleeg de factsheet ‘vergoedingen' voor rekenvoorbeelden die u kunnen helpen bij het invullen van uw subsidieaanvraag.
Calamiteitenregeling
Deze subsidieregeling heeft ook een calamiteitenonderdeel voor schapen- of geitenhouders buiten het leefgebied van wolven om wolvenschade door zwervende wolven te voorkomen. Als de calamiteitenregeling is opengesteld, kunt u buiten het leefgebied van wolven subsidie voor afrastering aanvragen als:
er twee aanvallen van wolven binnen zeven dagen zijn binnen één gemeente of twee aangrenzende gemeenten. Op de website van BIJ12 kunt u nagaan of er meldingen van wolvenschade in uw omgeving zijn gedaan.
u de aanvraag doet binnen twee weken na de tweede aanval.
u eerst de afrastering wolfwerend maakt en daarna subsidie aanvraagt.
de aanvraag voor subsidie is ingediend uiterlijk binnen 2 weken na de 2e aanval door de wolf.
Wij maken op deze subsidiepagina bekend wanneer de calamiteitenregeling is opengesteld en binnen welke periode u de subsidie kunt aanvragen.
Subsidie aanvragen
U vraagt uw subsidie aan via het Subsidieportaal Om in te loggen heeft u eHerkenning nodig. Staat u ingeschreven bij de Kamer van Koophandel en wilt u iemand machtigen om uw aanvraag in te dienen? Dan moet u diegene toestemming geven via ketenmachtiging. Als u heeft ingelogd, komt u terecht bij het aanvraagformulier 'Voorkomen schade door wolven'. U kunt uw aanvraag als concept opslaan en in het Subsidieportaal onder 'mijn subsidies' op een later moment weer openen.
In deze 'checklist verplichte bijlagen bij subsidieaanvraag' leest u welke informatie u bij uw aanvraag moet uploaden. We raden u aan om het aanvraagformulier van tevoren te bekijken en de bijlagen digitaal beschikbaar te hebben.
Behandeling aanvraag
Voor deze subsidie is een totaalbedrag van € 200.000 beschikbaar. U kunt subsidie aanvragen totdat dit bedrag is bereikt. Meer informatie vindt u op de webpagina over subsidies met een subsidieplafond.
We beoordelen eerst of uw aanvraag compleet is. Daarna beoordelen we de inhoud. De tijd die hiervoor staat vanaf het moment van indienen is voor de meeste subsidieregelingen maximaal 13 weken (dit is de beslistermijn). Is uw aanvraag niet compleet? Dan vragen we u om de ontbrekende informatie aan te vullen. De beslistermijn zetten we op dat moment op pauze. Deze begint weer te lopen als de aanvraag compleet is. In het Subsidieportaal kunt u onder ‘mijn subsidies’ zien hoe ver we zijn met het behandelen van uw subsidie.