Wonen (z)onder spanning

We lopen in heel Nederland tegen de grenzen aan van de netcapaciteit van het elektriciteitsnetwerk. We hebben last van netcongestie; file op ons net. Uitbreiden van het net kost veel tijd. In de tussentijd komen veel projecten, waaronder woningbouw, stil te liggen.
foto actieplan wonen.jpg

Wat kan er nog wel? Welke andere oplossingen zijn er om netcongestie te beperken en de impact op woningbouw te verkleinen? Op zowel korte als lange termijn?  

Netcongestie is een landelijk probleem waar we niet meer omheen kunnen. We merken op veel gebieden de gevolgen hiervan. Woningbouw dreigt vast te lopen, bedrijven hebben te weinig stroom en nieuwe elektrische laadpalen kunnen niet worden aangesloten. Met het programma Gelderse Energie Infrastructuur (GEIS) werken we samen met partners aan oplossingen voor de lange termijn. Maar hoe lossen we dit in de tussentijd op?  

Aan de slag met woningbouw en netcongestie 

We vinden het belangrijk dat we ondanks de netcongestie toch woningen blijven bouwen. Dat is hard nodig: tot 2030 moeten er alleen al 104.000 woningen bij komen! Samen met onze partners maken we hier werk van. Door woningbouw te versnellen, leegstand te voorkomen en gebouwen beter te benutten. En de crisissituatie door netcongestie vraagt nog net een stap meer. Daarom slaan we de handen ineen met netbeheerders, gemeenten, ontwikkelaars en (innovatieve) bedrijven.  

Bijeenkomst Wonen (z)onder spanning

Hoe houden we de woningbouw in Gelderland onder spanning? We lopen in heel Nederland tegen de grenzen aan van de netcapaciteit van het elektriciteitsnetwerk. We hebben last van netcongestie; file op ons net. Uitbreiden van het net kost veel tijd. In de tussentijd komen veel projecten, waaronder woningbouw, stil te liggen. Wat kan er nog wel? Welke andere oplossingen zijn er om netcongestie te beperken en de impact op woningbouw te verkleinen? Op zowel korte als lange termijn? Tijdens onze bijeenkomst op 6 juni 2024 gingen we hierover in gesprek, wisselden we ideeën uit en bespraken we een aantal casussen. Met als resultaat waardevolle denkrichtingen en nieuwe verbindingen. Download de publicatie met het verslag en de uitkomsten van deze bijeenkomst.

Woningbouw in stroomversnelling

We lopen in heel Nederland tegen de grenzen aan van de netcapaciteit van het elektriciteitsnetwerk. We hebben last van netcongestie; file op ons net. Uitbreiden van het net kost veel tijd. In de tussentijd komen veel projecten, waaronder woningbouw, stil te liggen. Wat kan er nog wel? Welke andere oplossingen zijn er om netcongestie te beperken en de impact op woningbouw te verkleinen? Op zowel korte als lange termijn? Luister mee in onze eerste podcast reeks 'Woningbouw in stroomversnelling'.