Gelderland presenteert denkrichting voor stikstofstroken rond Veluwe, Brummen en Winterswijk: Samen werken aan natuurherstel én toekomstperspectief

Gepubliceerd op: 9-juli-2025

Deze denkrichting is een basis voor gesprekken met bedrijven, agrariërs, inwoners en belangenorganisaties. Het doel: de stikstofuitstoot verminderen, natuurherstel versnellen, vergunningverlening weer mogelijk maken en zo Gelderland duurzaam van het slot halen.

Met dit pakket aan maatregelen wil Gelderland de stikstofuitstoot rond kwetsbare natuurgebieden in 10 jaar tijd fors terugdringen. Hierbij wordt gekeken naar allerlei mogelijkheden in de stroken, zoals naar het stoppen van industriële piekbelasters, energiebesparing en schonere stookinstallaties voor bedrijven en zwembaden. Ook liggen op tafel emissienormen voor agrariërs en de inzet van de best beschikbare techniek per stal om stikstof te verlagen. Hetzelfde geldt voor het stoppen van het gebruik van kunstmest, en het beperken van drijfmest.

Hulp aangeboden

Naast (agrarische) bedrijven en gebouwen met maatschappelijke functies leveren ook de sectoren ‘wonen’ en ‘mobiliteit’ een bijdrage in het terugdringen van stikstof in de stroken. Denk hierbij aan stikstofarme bouw met elektrisch bouwmaterieel. Bij mobiliteit valt te denken aan duurzamer woon-werk verkeer. Het verlagen van de maximum snelheid op rijkswegen in de avonduren is wellicht ook een optie. Om bedrijven, agrariërs en maatschappelijke instellingen te ondersteunen bij de noodzakelijke veranderingen, wil de provincie aanvullende ondersteuning zoals subsidies, procesbegeleiding en maatwerk gaan bieden. 

Ingrijpend

Gedeputeerde Ans Mol: “We realiseren ons dat deze plannen ingrijpend zijn voor veel bedrijven, organisaties en inwoners. Tegelijk is niets doen geen optie. De natuur staat onder druk en vergunningverlening zit muurvast. Met dit voorstel bieden we perspectief: voor natuurherstel én voor bedrijven en inwoners die vooruit willen. We willen sámen met alle betrokkenen in gesprek en maken daarna de uiteindelijke keuzes.”

Planning

De provincie kiest bewust voor een open participatieproces. In dit najaar voert ze gesprekken met vertegenwoordigers van onder andere de agrarische sector, het bedrijfsleven, belangen- en terreinbeherende organisaties, inwoners, waterschappen en gemeenten. Ook zijn er keukentafelgesprekken met individuele bedrijven. Tijdens deze gesprekken halen we op hoe we betrokken partijen het beste kunnen helpen om ons doel te bereiken: minder stikstof, meer natuurherstel en vergunningen weer mogelijk maken.  

Geen definitief besluit

De provincie benadrukt dat het om een denkrichting gaat, geen definitief besluit. De input uit de participatie wordt meegenomen in de besluitvorming door Gedeputeerde Staten begin 2026. Hierna wordt uiterlijk in het najaar van 2026 de Omgevingsverordening aangepast, met de uitgewerkte regels voor de stroken. 

Veluwe en Winterswijk: gebiedsgerichte aanpak

Provincie Gelderland gaat daarnaast voor de Veluwe afspraken maken met de minister van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur over €300 miljoen aan extra investeringen in stikstofreductie. Omdat de situatie binnen de Veluwe sterk varieert, werken provincie en betrokken gemeenten in 8 gebieden aan een gebiedsgerichte aanpak. Daarbij wordt niet alleen gekeken naar landbouw, natuur en water, maar ook naar hoe bijvoorbeeld woningbouw en duurzame energie kunnen bijdragen.
Wat betreft Winterswijk wordt er voor de Natura 2000-gebieden Willinks Weust en Bekendelle gekeken of het lopende gebiedsproces voldoende stikstofreductie en natuurherstel oplevert. Is dat het geval, dan zijn daar geen stroken nodig. Natuurherstel bij Winterswijk gaat hand in hand met de aanpak van droogte, wat de basis is voor een gezond en leefbaar platteland.

Meer informatie op: Invulling stroken voor stikstofvermindering

Persvragen

Bent u op zoek naar informatie voor pers of heeft u vragen?