Invulling stroken voor stikstofvermindering

Waarom stikstofstroken

Wij werken aan vermindering van de stikstofuitstoot om natuurherstel mogelijk te maken en de vergunningverlening weer op gang te brengen. Want op dit moment zit Gelderland op slot. Dit doen we met de Versnellingsaanpak Stikstof. Een van de uitwerkingen hiervan zijn stroken van 500 meter rondom de kwetsbare natuur op de Veluwe, de Landgoederen Brummen en in Winterswijk bij Bekendelle en Willinks Weust. In deze stroken moet de stikstofuitstoot in 10 jaar tijd fors verminderen. Het blijkt dat dichtbij kwetsbare natuur stikstofvermindering het meest effectief is.

Afbakening stroken

De afbakening van de stroken rond de 4 Natura 2000 – gebieden staat vast.

  • De stroken zijn maximaal 500 meter breed. Deze breedte is nodig om voldoende effect te bereiken.
  • De stroken hebben we bepaald op basis van de werkelijke ligging van stikstofgevoelige natuur. Binnen de strook gelden strengere regels voor bedrijven.
  • Bij twijfel of een bedrijf binnen de strook valt, kijken we naar de hoeveelheid uitstoot en de ligging van percelen. Voor landbouwgrond geldt: ligt meer dan 50% van een perceel binnen de strook, dan gelden de regels voor het hele perceel.
  • De grens van de stroken blijft in principe vast, voor duidelijkheid en rechtszekerheid.

De grenzen van de stroken zijn te vinden via de publicatie van het voorbereidingsbesluit op overheid.nl.

Wat we gaan doen?

Voor deze stroken formuleren we regels waaraan bedrijven, agrariërs, maatschappelijke instellingen, bewoners en overheden moeten voldoen met activiteiten die stikstofuitstoot veroorzaken. Waar mogelijk gaan wij betrokkenen helpen met bijvoorbeeld subsidies, advies en begeleiding om aan die regels te kunnen voldoen. Alle sectoren (zoals landbouw, woningbouw, industrie, mobiliteit) in de stroken dragen bij aan de stikstofvermindering. We hebben nu een zogenoemde denkrichting voor de invulling van de stroken gemaakt. Daarover gaan we in gesprek gaan met belangenorganisaties van de verschillende sectoren. En met bedrijven, agrariërs, maatschappelijke instellingen, bewoners en overheden. De input van deze gesprekken verwerken we waar nodig en mogelijk in de verdere uitwerking. In 2026 beslissen we welke regels gaan gelden en per wanneer ze precies ingaan.

Denkrichting invulling stroken

We hebben een denkrichting opgesteld met regels en ondersteunend beleid voor de invulling van de stroken. Dat hebben we gedaan voor 4 sectoren. In onderstaand uitklapmenu leest u enkele hoofdpunten van de denkrichting per sector. Hier vindt u de volledige tekst van de denkrichting.

Per sector

Wat het betekent voor gemeenten en inwoners

Vanuit de verschillende sectoren kan het onderstaande betekenen voor gemeenten en inwoners.

Wonen en bouwen

Er mogen nog steeds woningen gebouwd worden als er stikstofarm gebouwd wordt. Er komen geen verplichte maatregelen voor het verduurzamen van bestaande woningen. We gaan wel kijken of het mogelijk en effectief is om dit te stimuleren via subsidies en leningen. 

Er komt geen verbod op kleine huishoudelijke uitstoot zoals barbecues, grasmaaiers of tuinbemesting, omdat de impact op stikstofreductie gering is.  Er zijn geen voornemens voor een verbod op houtstook.

Mobiliteit

Een verlaging in de nachturen van de snelheid op de vele snelwegen door het gebied (van 100 naar 120 kilometer per uur, net als overdag) gaat bijdragen aan minder uitstoot door verkeer. We willen dit aan de Rijksoverheid vragen. Werkgevers in de strook gaan we mogelijk verplichten om te werken aan duurzamer woon-werkverkeer van werknemers. Ook verkennen we of meer laadpunten voor elektrisch vervoer gaat helpen en wat we kunnen doen om gebruik van de fiets en het openbaar vervoer te stimuleren.

In gesprek (participatie)

De provincie nodigt de betrokkenen uit de stroken uit om mee te denken over de uitvoerbaarheid van de regels en over het ondersteunende beleid. Zijn de regels uit te voeren? En wat is er nodig om aan de regels te kunnen voldoen? Alle ideeën en suggesties nemen we mee in de uitwerking van de stroken en de besluitvorming. 

Daarnaast komen er persoonlijke aanspreekpunten voor agrariërs en andere bedrijven. Die desgewenst bij de ondernemers thuiskomen voor een gesprek. Verder zetten we onze gesprekken voort met overheden en vertegenwoordigers uit de verschillende sectoren. Denk hierbij aan agrarische belangenorganisaties zoals LTO, de Producenten Organisatie Varkenshouderij (POV), De Nederlandse Vakbond Pluimveehouders (NVP), Nederlandse Melkveehouders Vakbond (NMV), Agractie en Farmers Defence Force, Natuur en Milieu Gelderland, VNO-NCW, gemeenten, etc.

Houdt u deze pagina in de gaten voor meer informatie over wanneer we waar bijeenkomsten organiseren en voor wie precies. We werken dit in juli en augustus concreet uit.

In het voorjaar van 2026 starten we daarnaast een formele zienswijzeprocedure over de uitwerking van de stroken (de regels) zoals we die in de Omgevingsverordening willen gaan opnemen.

Vragen en meer informatie

We kunnen ons voorstellen dat het besluit nu al vragen en ideeën oproept. Het participatietraject start hiervoor in september. We werken dit in juli en augustus concreet uit. Wij vragen u uw vragen zoveel mogelijk in het participatietraject te stellen. Kan uw vraag niet wachten, dan heeft u verschillende mogelijkheden:

We doen ons best om de vragen zo snel mogelijk te beantwoorden. Door de zomervakantie kan het misschien wat langer duren.

Planning

Maand/jaarActie

Juni – oktober 2025

participatie

November 2025 – februari 2026

verwerken feedback uit participatie

Februari 2026

besluit Gedeputeerde Staten concept-uitwerking stroken

Maart - april 2026

zienswijzeprocedure (inspraak) op nieuwe regels in omgevingsverordening

Mei 2026

verwerken zienswijzen

Juni 2026

besluit Gedeputeerde Staten

September 2026

besluit Provinciale Staten

Oktober 2026

nieuwe regels in Omgevingsverordening