Slimme Bandenpomp in elke Gelderse gemeente

8-10-2021

Ruim 60% van alle automobilisten rijdt met een te lage bandenspanning. Dit veroorzaakt onnodige uitstoot van CO2 en fijnstof. Maar ook een langere remweg kost de automobilist onnodig veel geld aan brandstof en bandenslijtage. Met een Slimme Bandenpomp in elke Gelderse Gemeente wil provincie Gelderland ruim 25.000 ton CO2-uitstoot besparen. En de luchtkwaliteit en veiligheid op de weg verbeteren.

Op initiatief van het Gelders Energie Akkoord wil provincie Gelderland, samen met de organisatie Band op Spanning, in elke Gelderse gemeente een Slimme Bandenpomp plaatsen. Automobilisten kunnen gratis gebruik maken van de pomp en daarmee zuiniger, schoner en veiliger rijden. Het doel is om binnen 12 maanden 51 Slimme Bandenpompen te plaatsen. Deze moeten de komende 5 jaar zorgen voor ruim 25.000 ton minder CO2- uitstoot.

Slimme Bandenpomp

Band op Spanning ontwikkelde de Slimme Bandenpomp. Deze pomp werkt volledig op zonne-energie van het eigen zonnepaneel.  Door de luchtpompen die nu bij tankstations zijn te vinden, rijden automobilisten vaak alsnog weg met een te lage spanning. Software in de Slimme Bandenpomp zorgt wel voor de beste spanning. Deze slimme pomp wordt geplaatst op veel bezochte locaties zoals bouwmarkten, supermarkten en sportvelden. Gebruikers kunnen gratis hun autobanden oppompen, en via een eenvoudig toetspaneel de juiste spanning opzoeken. Zelfs op basis van het kenteken. Na gebruik staat de meting en besparing op brandstof en geld in beeld. Gebruikers worden hiermee gemotiveerd om hun banden nog vaker op te pompen. Door het vele gebruik bespaart dit jaarlijks gemiddeld 100 ton CO2 per Slimme Bandenpomp. Een zo goed mogelijke bandenspanning bespaart automobilisten jaarlijks ook ongeveer € 100.

80% korting voor Gelderse gemeenten

Provincie Gelderland wil elke gemeente stimuleren om minimaal 1 pomp te plaatsen en betaalt daarom, net als Band op Spanning, een deel van de kosten. Dit betekent dat met een gemeentelijke bijdrage van slechts € 2.500, een Slimme Bandenpomp kan worden geplaatst. Automobilisten kunnen de pomp 5 jaar lang gratis gebruiken. Gemeente Nunspeet en Doetinchem plaatsen binnenkort een Slimme Bandenpomp. Hiermee stimuleren zij duurzaam en veilig rijden.

Gemeenten die ook mee willen doen aan dit project kunnen contact opnemen met Band op Spanning via 030 230 69 10 of gelderland@bandopspanning.nl.

Terug naar nieuwsoverzicht