Maatregelen tegen vol stroomnet versneld en uitgebreid

Er komen landelijke maatregelen tegen netcongestie (overbelasting van het stroomnetwerk). Dat laat minister Jetten vandaag in een Tweede Kamerbrief weten. Wij zijn, samen met Utrecht en Flevoland, onderdeel van de FGU-regio. Een regio waar netcongestie het meest zorgwekkend is.
Gepubliceerd op: 25-april-2024

De aangekondigde maatregelen moeten het stroomnetwerk voor een deel gaan ontlasten. Bedrijven en inwoners gaan dat aankomende jaren merken.

Netbeheerder TenneT wil met 4 nieuwe hoogspanningsstations uitbreiden in de FGU-regio. Deze stations komen onder andere in Dodewaard en Doetinchem. De verwachting is dat de stations in 2029 af zijn. Dan komt er dus meer ruimte op het elektriciteitsnetwerk. Maar netcongestie kan in 2026 al leiden tot uitval.

Sombere voorspellingen voorzien op korte termijn al geen aansluitingen voor nieuwe laadpalen en/of woningen. Daarom komen er nu concrete maatregelen; eerst in Utrecht en deze zomer hoogstwaarschijnlijk ook in Gelderland en Flevoland. Dit gebeurt nadat de netwerkanalyse van Liander en TenneT is afgerond.

Portret Ans Mol

Ernstige situatie

De situatie is uitermate ernstig, ook in Gelderland. Bedrijven staan al massaal op een wachtlijst en nu dreigt hetzelfde voor woningen. Dat willen we met de minister en netbeheerders voorkomen. We begrijpen de enorme urgentie en nemen onze verantwoordelijkheid om nog deze zomer met noodzakelijke maatregelen te komen. Hiervoor zijn we afhankelijk van de netwerkanalyse die nu door Liander en TenneT wordt uitgevoerd.

Ans Mol

Gedeputeerde Energie