Jaarstukken 2023: €890 miljoen geïnvesteerd in Gelderland

In 2023 is er €890 miljoen in Gelderland geïnvesteerd. Dat bleek uit de jaarstukken. In de jaarstukken laten we zien wat is uitgevoerd van de afgesproken plannen en projecten en wat dat betekent voor het huishoudboekje van de provincie.
Gepubliceerd op: 25-april-2024
Portret Helga Witjes

Met de Jaarstukken leggen we beleidsmatig en financieel verantwoording af aan Provinciale Staten.

Ook gaan we de Gelderlanders op een laagdrempelige manier informeren over wat we gedaan hebben in 2023. Eind mei 2024 is dat op hoofdlijnen te lezen in de Gelderse huis-aan-huisbladen. 

Helga Witjes

Gedeputeerde financiën

Veel uitgevoerd

De Jaarstukken beschrijven wat er van de plannen voor 2023 is uitgevoerd en wat de financiële gevolgen waren. We hebben veel uitgevoerd: 

  • We namen maatregelen om hittestress tegen te gaan én water langer vast te houden. 
  • We werkten met andere provincies aan het versnellen van innovaties voor stallen, voer en mest. Hierbij was het doel minder uitstoot van stikstof en broeikasgassen. 
  • Bij Cultuur en Erfgoed werkten we aan  voorkomen en tegengaan van laaggeletterdheid.
  • Onze programma’s SteenGoed Benutten en met ons Actieplan wonen pakten we de woonproblemen in Gelderland aan. Meer Gelderlanders kregen hierdoor sneller een woning. 
  • Er werd geld vrijgemaakt voor het Openbaar Vervoer, zodat bussen en treinen bleven rijden. Ook werd er geld vrijgemaakt voor het inbouwen van toiletten in treinen. 
  • Uiteraard hebben we weer aan het onderhoud van onze provinciale wegen, fietspaden en verkeersveiligheid gewerkt. 
  • Er is extra geld uitgetrokken voor het opknappen van bestaande bedrijventerreinen. 

Financieel

Onder de streep houden we over 2023 € 9,8 miljoen over. Hiervan reserveren we eenmalig € 0,5 miljoen voor het afrekenen van exploitatietekorten van veerponten in 2023. Dat betekent dat € 9,3 miljoen teruggaat naar de algemene middelen. Ook in 2023 hadden we last van hoge inflatie en stijgende prijzen en blijvende onduidelijkheid rond de aanpak van de stikstofproblemen. Ook hadden we moeite met het vinden van kwalitatief goed personeel. Dat leidde ertoe dat we niet alle plannen konden uitvoeren of dat plannen later klaar zijn. Geld voor projecten en subsidies, die zijn vertraagd, hebben we doorgeschoven naar 2024. Die bedragen vallen onder de zogenaamde reserves. Dat bedrag groeide met € 27 miljoen. Naast deze tegenvallers hadden we ook meevallers. Zo hadden we hogere inkomsten uit rente en meer opcenten op de motorijtuigenbelasting.

Provinciale Staten (PS) moeten een besluit nemen over de Jaarstukken. De beeldvorming en oordeelsvorming vinden plaats op woensdag 22 mei en woensdag 29 mei 2024. PS besluiten vervolgens in de Statenvergadering van woensdag 12 juni.

Meer informatie is te vinden in de Jaarstukken.