Partner Week Zonder Vlees. Doet u ook mee?

3-3-2021

Van 8 tot en met 14 maart 2021 is het de Nationale Week Zonder Vlees. Dit jaar is provincie Gelderland partner van dit initiatief. Ontdek waarom ook wij iets minder vlees eten een goed idee vinden, laat u inspireren door onze eigen chef-kok en doe met ons mee door iets minder vlees te eten!

Onze ambities

Provincie Gelderland heeft verschillende ambities gesteld om van Gelderland (en soms zelfs heel Nederland) een groene, schone en toekomstbestendige leefomgeving te maken. Zo houden we ons bezig met het tegengaan van de risico’s en gevaren van de klimaatverandering. Ook zetten we grote stappen richting een circulaire economie, waarin we minder afval produceren en efficiënter omgaan met grondstoffen.

Onze aanpak

De meeste grondstofstromen in Gelderland worden gebruikt in de agrofood, bouw, maakindustrie en door consumenten. Provincie Gelderland werkt aan impact door focus op deze 4 grondstofstromen. Dit doen we door onder andere innovaties te bevorderen, initiatieven (financieel) te ondersteunen en clusters van bedrijven te creëren, zodat kennis gedeeld wordt. Onze doelen en activiteiten voor programma Circulaire Economie staan in ons Uitvoeringsprogramma 2021-2023 ‘Van ketens naar kringlopen’. Als onderdeel van de agrofood aanpak zetten we onder andere in op het verduurzamen van de voedselvoorziening, waaronder het stimuleren van een eetpatroon met minder vlees en meer innovatieve, smakelijke plantaardige producten.

“De manier waarop we op grote schaal grondstoffen produceren, gebruiken én weggooien put onze aarde uit en is slecht voor het klimaat. Door daar zelf een beetje bewuster mee om te gaan, dragen we samen bij aan een duurzame en circulaire economie” - Willem Huntink, programmaleider Circulaire Economie.

Onze boodschap

Als provincie is onze rol richting het koop- en eetgedrag van de consument echter beperkt. Door mee te doen met de campagne Week Zonder Vlees kunnen wij onze boodschap tóch op een haalbare en eenvoudige manier uitdragen. Daarbij benadrukken we graag dat we echt niet 100% vegetarisch hoeven te eten, om een groot verschil te kunnen maken. Dieren zijn zelfs nodig om tot een duurzaam voedselsysteem te komen. Zo kunnen reststromen - denk bijvoorbeeld aan gewasresten, bermgras, GFT-afval en bietenpulp - nuttig worden gebruikt als veevoer. En dieren eten gewassen die wij niet kunnen eten. Zo helpen zij in de voedselbehoefte te voorzien van de groeiende wereldbevolking. Kortom, door minder vlees te eten, helpen we het klimaat en de circulaire economie!

“De circulaire economie bent uzelf! Niet door uzelf iets te ‘ontzeggen’, maar door te genieten van smaakvolle alternatieven voor vlees vanuit uw eigen achtertuin.” - Willem Huntink, programmaleider Circulaire Economie.

Doe ook mee!

Doe ook met ons mee en eet van 8 tot en met 14 maart 2021 iets minder tot geen vlees. Bevalt dit, ga er dan vooral mee door! Probeer bijvoorbeeld een van de vele plantaardige alternatieven, zoals die van onze eigen chef-kok Hans van Zadelhoff: een heerlijke Gelderse quinoa met oesterzwammen! Ga naar de website van Week Zonder Vlees voor nog meer lekkere, gezonde gerechten, bekijk het overzicht van de andere partners en lees extra informatie over de campagne. Doe met ons mee en ga ook voor een groen, schoon en toekomstbestendig Nederland!

Terug naar nieuwsoverzicht