Gelders welbevinden gestegen

12-6-2020

Gelderlanders zijn iets gelukkiger dan vorig jaar. Gelders geluk krijgt het cijfer 7,6 tegenover de 7,4 van 2019. Dat blijkt uit de Monitor Welbevinden, uitgevoerd door Kieskompas en Happiness Lab, in opdracht van provincie Gelderland.

De onderzoekers vermoeden dat het einde van de intelligente lockdown een rol speelt in deze geluksgevoelens. COVID-19 heeft een enorme impact gehad op onze maatschappij, maar opmerkelijk genoeg overstijgt het perspectief op versoepeling van de maatregelen het eerder gemeten geluksgevoel.

Jongeren gelukkigst

Gelderse jongeren tussen de 18 en 24 jaar blijken het gelukkigst te zijn. Gelukkiger zelfs dan uit andere onderzoeken, waaronder die van het CBS, blijkt. Ook deze uitkomst is bijzonder. Tijdens de corona-uitbraak waren het juist de jongeren die zich belemmerd en gefrustreerd voelden. Uit de monitor blijkt dat andere groepen minder gelukkig zijn dan jongeren.

Veilige omgeving

Gelderse migranten met een Westerse achtergrond zijn gelukkiger dan migranten met een andere achtergrond. Mogelijk speelt corona hierin ook een rol. In Italië, Frankrijk en Spanje, waar het virus hard toesloeg, waren de maatregelen strenger en kwamen er relatief veel mensen om het leven. Mogelijk is ons land als een relatief veilige omgeving ervaren gedurende de pandemie.

Verder blijkt de woonomgeving van invloed op welbevinden. Mensen die wonen op het platteland voelen zich gelukkiger dan stadsbewoners. Wonen in buitenwijken wordt gewaard met een 7,9 terwijl het wonen in een stadcentrum een 7,1 krijgt. Vermoedelijk hebben meer ruimte en een toch wat hechtere gemeenschap een positieve invloed. 

Zorgen

Maar er zijn ook zorgelijke signalen. Een derde van de Gelderlanders voelt zich gediscrimineerd. Met name vanwege hun leeftijd (10,8 %). De mensen die dat voelden, geven hun geluk een 7,1 ten opzichte van niet-gediscrimineerde Gelderlanders die zichzelf een 7,8 geven.

Lees het rapport met onderzoeksresultaten (PDF, 730 KB).

Terug naar nieuwsoverzicht