€ 47 miljoen voor innovatief mkb in Oost-Nederland

11-3-2021

Provincies Gelderland en Overijssel en het kabinet stellen € 47 miljoen beschikbaar voor innovatieve mkb-ondernemingen in Oost-Nederland. Met het geld kan ontwikkelingsmaatschappij Oost NL extra investeren. Zo kunnen kansrijke bedrijven ook in deze zware economische situatie door groeien. “Het gaat om ondernemingen die werken aan belangrijke opgaven als gezondheid, energie en voedsel. Deze missie-gedreven innovatieve bedrijven moeten we ondersteunen. Zo gaan hun banen en oplossingen nu en voor de toekomst niet verloren,” aldus gedeputeerde financiën Jan Markink.

Een basis voor duurzaam herstel

Staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken en Klimaat: “Extra investeringen bieden perspectief voor bedrijven om uiteindelijk weer zo sterk als mogelijk uit deze zware crisis te komen. Oost NL kent innovatieve ondernemers in de eigen regio het beste en kan ondersteuning bieden, waarna de markt het stokje over kan nemen. Het kabinet legt nu samen met provincies Gelderland en Overijssel en ondernemers zelf alvast een eerste basis voor een duurzaam economisch herstel van Nederland in de toekomst.”

Innovatieve bedrijven steunen

Oost NL heeft de taak om te investeren in startende en innovatieve mkb-bedrijven en om nieuwe bedrijvigheid aan te trekken. Ondernemers die voorop lopen in bijvoorbeeld de energietransitie, innovaties in de zorg of voedingsindustrie vinden in crisistijd soms moeilijk financiering.

“Juist in deze crisistijd geeft deze kapitaalversterking ondernemers de extra ruimte om door te werken aan hun oplossingen voor deze grote maatschappelijke vraagstukken,” zegt Wendy de Jong, algemeen directeur Oost NL. “Oost-Nederland blijft investeren in haar mkb om te vernieuwen, ontwikkelen en duurzaam te groeien.”

Noodpakket banen en economie

De Rijksbijdrage is onderdeel van het noodpakket banen en economie. De huidige zware economische situatie vraagt om een aanpak die werkgelegenheid en bedrijvigheid beschermt en investeert in het verdienvermogen van de toekomst. Daarom zegde het kabinet augustus 2020 toe om € 150 miljoen uit het steun- en herstelpakket te investeren in Regionale Ontwikkelingsmaatschappijen. De provincies verdubbelen de bijdrage naar € 300 miljoen. In Oost-Nederland betekent dit dat het Rijk € 23,5 miljoen bijdraagt, Overijssel € 7,2 miljoen en Gelderland € 16,3 miljoen. Oost NL is de eerste Ontwikkelingsmaatschappij in Nederland die vandaag het geld ontvangt. Markink: “Goed dat Rijk en regio samenwerken om onze innovatieve ondernemingen te versterken. Zo kunnen we als 1 overheid Nederland door deze crisis helpen.”

Herstellen, aanpassen en vernieuwen

Provincie Gelderland werkt eraan om de Gelderse economie en samenleving uit de coronacrisis te helpen. Aanvullend aan crisismaatregelen van het Rijk heeft de provincie daar € 60 miljoen voor uitgetrokken. Doel van de Gelderse aanpak is om ondernemers, instellingen en inwoners helpen met herstellen, aanpassen en vernieuwen.

Terug naar nieuwsoverzicht