Elektronische neus ruikt bacterie die maagkanker kan veroorzaken

12-9-2019 vrouw blaast op Aeonose

Een elektronische neus met kunstmatige intelligentie die in de adem een ziekmakende maagbacterie kan opsporen. Met de ruim €1,2 miljoen subsidie die OP Oost heeft toegekend aan 4 bedrijven en 3 ziekenhuizen moet die neus de zorg gaan verbeteren.

Als de bacterie Helicobacter pylori zich in de maag nestelt, kan dat vervelende gevolgen hebben. De bacterie tast de maagwand aan, met vaak een maagzweer als gevolg. Op de lange termijn kan zelfs maagkanker ontstaan. Een antibioticakuur werkt goed, maar dan moet wel bekend zijn dat iemand de bacterie bij zich draagt.

Onnauwkeurig en vervelend onderzoek

In Nederland heeft ruim 15% van de inwoners de bacterie bij zich. Dat percentage ligt hoger bij mensen met een migratieachtergrond. Omdat de besmetting bij de meeste mensen geen (ernstige) klachten veroorzaakt, is meestal niet duidelijk wie de bacterie wel of niet heeft. Alleen testen geeft zekerheid. Er wordt bijvoorbeeld bloed of ontlasting onderzocht. Deze testen zijn bewerkelijk en duren langer. En een maagkijker (gastroscopie) is bovendien erg vervelend.

Aeonose leert bacterie opsporen

Vier bedrijven en drie ziekenhuizen denken dat dit beter, sneller en comfortabeler kan. Ze ontwikkelden een elektronische neus met kunstmatige intelligentie (de Aeonose). De eerste resultaten in het Bernhoven ziekenhuis in Uden bevestigen dat deze de bacterie in adem kan opsporen. De sensoren van de Aeonose meten duizenden verschillende ‘vluchtige organische bestanddelen’ in adem. Het systeem moet leren het verschil te herkennen tussen adem mét en zónder bestanddelen van de bacterie. Daarom zal de neus 2.000 ademprofielen analyseren.

Ziekenhuizen en bedrijven werken samen

In het project werken het Radboudumc, Bernhoven ziekenhuis en Isala ziekenhuis samen met Auxzenze, Next Generation Technology, eNose en Medlon. Het apparaat moet niet alleen betrouwbaar, maar ook gemakkelijk in gebruik zijn en soepel kunnen communiceren met andere ICT-programma’s die in de zorg worden gebruikt. OP Oost gaf ruim €1,2 miljoen aan dit project. Hiermee wordt de Aeonose verder ontwikkeld en in gebruik genomen.

OP Oost

Het Operationeel Programma Oost (OP Oost) is een subsidieprogramma voor bedrijven en kennisinstellingen in de provincies Overijssel en Gelderland. OP Oost valt onder het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO). Het stimuleert bedrijven innovatieve producten te ontwikkelen en maken. Dat draagt weer bij aan het versterken van de economie.

Terug naar nieuwsoverzicht