Transcript weginspecteurs

Transcript weginspecteurs

In beeld zien we weginspecteur Tim rijdend achter het stuur van zijn auto. 

Tim: Eigenlijk was mijn beeld vooraf wat eigenlijk het algemene beeld is van de weginspecteur: degene die rondjes rijdt met een auto over de weg. Maar al gauw kwam ik erachter dat het echt wel meer is dan dat.

Nu zien we zijn collega Thijs achter het stuur, ook in een provinciale puck-up truck. 

Thijs: We zijn continu geconcentreerd en gefocust op hetgeen wat we zien op en langs de weg en dat zit onder andere in het schouwen. Dus we zijn verantwoordelijk, mede verantwoordelijk voor het beheer van de weg.

Terwijl Thijs en Tim vertellen zien we beelden van Thijs die een omvergereden paal weer terug plaatst en dit registreert op zijn laptop.               

Tim: Van sloot tot sloot en alles wat daar tussenin komt. De bermen, de weg zelf, het groen. Alle elektrotechnische installaties die wij langs de weg hebben, ja eigenlijk alles wat dat wat daar bij de weg hoort. Dat beheren wij. 

Tim vertelt verder terwijl we beelden zien van Tim in de auto. 

Tim: Wij werken afwisselende tijden. Vroege dienst, late dienst en de gewone reguliere dienst en daarnaast hebben wij ook calamiteiten dienst. dat is dus eigenlijk een hele week dat je 24/7 beschikbaar bent voor je werk en dat kan zijn een pechgeval die langs de weg staat die gevolgd moet worden, maar ook dat de verlichting bijvoorbeeld op een kruising helemaal uit is. En daarvoor zijn wij om te zorgen dat de storing weer wordt verholpen. Dat vraagt natuurlijk wel veel van je en ook van je omgeving. Dan kunnen er dingen gepland worden, je kan ook visite krijgen. Ik word gebeld en dan ben ik weg. Ik moet wel nadenken dat dat wel zo bij je werk hoort. 

We zien Tim en Thijs praten met een verkeersregelaar bij wegwerkzaamheden.

Tim: Wij werken alleen, maar je werkt ook in een team. Wij werken in totaal met z'n zessen of met z'n zevenen in een gebied en je bent elke week verantwoordelijk voor een ander gebied. Maar je vraagt hulp van je collega's en je collega's vragen hulp aan jou. Dus je bent alleen, maar je doet het samen. 

We zien Tim en Thijs in de kantine van het steunpunt samen lunchen met een derde collega. 

Thijs: Maar we proberen wel een beetje te sparren over bepaalde dingen. Dat kan 's morgens zijn met een bak koffie of juist met de lunch dat we dan met elkaar afspreken. Dan proberen we in ieder geval één keer per dag af te spreken want de rest van de dag ben je alleen. 

Thijs vertelt verder terwijl we Tim zijn auto zien stoppen op de weg om een stuk touw van de weg te halen. 

Thijs: Wat ik een toekomstig collega zou mee willen geven, is dat je in ieder geval goed sterk in je schoenen moet staan. Je komt natuurlijk voor complexe situaties te staan. Je moet wel vaak in een split second moet je wel je beslissing kunnen nemen en dat is wel een belangrijk gegeven wat je moet afwegen voor jezelf, van ben je er geschikt voor. 

Thijs: Ik vind het gewoon mooi dat je in de provincie Gelderland heb je eigenlijk alles. Je hebt de bossen, je hebt de rivieren. Je hebt het drukke stedengebied. Dat maakt voor mij provincie Gelderland mooi. En als je dan daar aan het werk bent. Dat is gewoon leuk.