Windpark Horst en Telgt zit in de planuitwerkingsfase. In deze fase ronden we het milieueffectrapport (MER) af, stellen we het provinciaal inpassingsplan (PIP) op en bereiden we de vergunningen voor. Daarnaast doen we nog onderzoek naar aanvullende geluidsnormen en de toepassing van een slagschaduwapp. Het PIP, MER en de vergunningen worden eind van het jaar samen ter inzage gelegd. Dan start de formele procedure. De initiatiefnemer stelt in de planuitwerkingsfase een financieel participatieplan op. Hierin staat op welke manier en in welke fase u financieel kunt deelnemen bij het windpark. Ook maken we in deze fase een begin met de afspraken voor de bouw- en beheerfase.
Voortgang windpark Horst & Telgt
Stand van zaken
Provinciaal inpassingsplan
Het MER, de voorkeursopstelling en het voorstel voor lokale milieunormen (zie figuur en kader hieronder) zijn de basis voor het Provinciaal Inpassingsplan (PIP). Dat is een bestemmingsplan op provinciaal niveau. In het PIP zijn ook de lokale milieunormen verwerkt. Een concept van het PIP is klaar. Deze versie is grotendeels compleet, maar nog niet op alle onderdelen. Het gaat dan om de eventuele aanvullende geluidsnormen voor de nacht-, piek- en laagfrequent geluid, een aantal aanvullende onderzoeken voor natuur (waaronder stikstof, de wespendief en de rosse vleermuis) en een vervolgonderzoek voor archeologie. De uitkomsten van deze onderzoeken worden zo veel mogelijk verwerkt in de volgende versie van het PIP – het ontwerp PIP.
Opstelling: 5+2 turbines onder voorwaarden.
De twee oostelijke turbines zijn alleen toegestaan als er mogelijkheden zijn op basis van het toekomstige beleid over windenergie op de Veluwe óf als er juridische mogelijkheden zijn om de twee posities nu alvast onder voorwaarden te vergunnen en pas later te bouwen (bijvoorbeeld als camera-detectie mogelijk is).
Geluidsnorm: maximaal 45 dB Lden
Op verzoek van de initiatiefnemers die tegemoet wil komen aan de wens van omgeving en gemeenten. In de vervolgfase onderzoeken we in hoeverre aanvullende normen voor piekgeluid, laagfrequent geluid en de nacht van toegevoegde waarde zijn in deze specifieke situatie.
Slagschaduwnorm
Vooralsnog maximaal 6 uur per jaar omdat we het gebruik van een slagschaduwapp willen onderzoeken. De app wordt aangeboden door de initiatiefnemers aan omwonenden die slagschaduw kunnen verwachten. Zij kunnen de turbines stilzetten op het moment dat zij slagschaduw-overlast ervaren.
Vooroverleg en horen gemeenteraden over het concept PIP
De procedure rond het opstellen en vaststellen van het PIP en het MER verloopt in een aantal stappen. De 1e stap, het vooroverleg en horen van de gemeenteraden, is van start gegaan. Bij het vooroverleg vragen we onze wettelijke overlegpartners om een reactie op dit concept. Wettelijke overlegpartners zijn onder andere medeoverheden zoals buurgemeenten, netbeheerders en het waterschap. Vanaf 14 juli 2023 kunnen zij 8 weken reageren. In augustus en september 2023 horen we ook de gemeenteraden van Ermelo en Putten over wat zij van de concepten vinden.
Inspreken
Gemeenten Ermelo en Putten bieden inwoners de mogelijkheid in te spreken bij deze bijeenkomsten. Tijdens deze inspraakmogelijkheid kunt u de gemeenteraden advies geven voor een reactie aan de provincie. Hieronder vindt u de data voor de gemeenten Ermelo en Putten en hoe u zich kunt aanmelden om in te spreken.
- Putten: op donderdag 31 augustus 2023 kunt u tijdens de vergadering van de commissie Ruimte in de gemeente Putten inspreken. Dit kunt u dit vanaf 21 augustus 2023 doorgeven aan de griffie (griffie@putten.nl of 0341 359 606). Voor meer informatie over inspreken verwijzen wij u naar de pagina Inspreken. U kunt ook een brief of e-mail aan de gemeenteraad sturen (via griffie@putten.nl). Deze brief of e-mail komt op de lijst van ingekomen stukken. De raad beslist in de eerstvolgende vergadering over de verdere afhandeling van deze stukken.
- Ermelo: naar verwachting wordt het concept-PIP op 6 september 2023 tijdens een beeldvormende tafel van de gemeenteraad in Ermelo besproken. Als u wilt inspreken kunt u dit van tevoren aangeven bij de raadsgriffie (gemeenteraad@ermelo.nl of 0341 567104). U kunt uw mening ook aan de raad geven via een brief of via gemeenteraad@ermelo.nl. De raad bepaalt in de raadsvergadering hoe uw brief verder wordt behandeld. Is het geen onderwerp voor de raad, maar voor bijvoorbeeld het college van B&W dan stuurt de griffie de brief door. De brief kan ook ter kennisgeving worden aangenomen of behandeld worden aan een tafel.
Vervolg
Alle reacties en ontbrekende onderdelen verwerken we in een nieuwe versie van het PIP: het ontwerp provinciaal inpassingsplan. Eind 2023 komt het ontwerp provinciaal inpassingsplan samen met het milieueffectrapport en de ontwerp-vergunningen beschikbaar. De stukken liggen dan 6 weken ter inzage. In deze periode kunt u laten weten wat u ervan vindt door een zienswijze in te dienen.
Coördinatiebesluit
Naast het provinciaal inpassingsplan moeten er nog meer besluiten genomen worden. Zoals de omgevingsvergunning en een ontheffing voor de Wet natuurbescherming. Al deze procedures willen we tegelijk – gecoördineerd – uitvoeren. Zo houden we het verloop van de procedures voor iedereen overzichtelijk. Om dit mogelijk te maken moet de provincie een zogenoemd coördinatie-besluit nemen. Hierover overleggen Provinciale Staten naar verwachting op 13 september en besluiten Provinciale Staten op 27 september. Over dit coördinatiebesluit kunt u bij Provinciale Staten inspreken tijdens de oordeelsvormende vergadering op 13 september. Als u op 13 september wilt inspreken over de manier waarop de provincie de besluiten voor het windpark organiseert dan kunt u dat tot en met 13 september doorgeven aan de griffie via griffie@gelderland.nl.
Het is belangrijk om u te beseffen dat de provincie nu alleen een besluit neemt over het feit dat de vergunningen en het PIP tegelijk ter inzage gaan. Het gaat dus niet over de inhoud van - en de toestemming voor - het windpark. Die vergadering wordt begin 2024 verwacht. Dan is er uiteraard ook een mogelijkheid om in te spreken.
Financieel participatieplan
De initiatiefnemers Prowind en Veluwe-Energie zijn verantwoordelijk voor het maken en uitvoeren van een financieel participatieplan voor Windpark Horst en Telgt. Financiële participatie gaat over het financieel meedoen met het windpark. Bijvoorbeeld via aandelen, tegemoetkomingen voor direct omwonenden en een omgevingsfonds.
Het financiële participatieplan:
- geeft duidelijkheid over wat het financiële participatieproces inhoudt;
- maakt duidelijk hoe en wanneer men betrokken wordt bij het proces en besluiten;
- geeft duidelijkheid wie (wanneer) verantwoordelijk is voor het financiële participatieproces.
Financiële participatie staat los van bestaande regelingen, zoals de tegemoetkomingen voor landeigenaren en planschadevergoeding. De financiële participatie van Windpark Horst en Telgt stopt als het windpark wordt ontmanteld. Meer informatie over financiële participatie volgt via informatie op de projectwebsite van Prowind en Veluwe Energie en op de websites van de betrokken overheden, de nieuwsbrief (e-mail en website) en huis-aan-huis-bladen en bijeenkomsten (op locatie of via Teams).
Onderzoek naar aanvullende geluidsnormen en de slagschaduwapp
Geluid
Bij het vaststellen van de voorkeursopstelling is besloten om een geluidnorm van maximaal 45 dB Lden toe te passen. Hierbij onderzoeken we in hoeverre aanvullende normen voor piekgeluid, laagfrequent geluid en de nacht van toegevoegde waarde zijn in deze specifieke situatie. Dit onderzoek loopt nog. In oktober presenteren we de bevindingen van ons nader onderzoek.
Slagschaduwapp
Omwonenden van Windpark Horst en Telgt maken zich zorgen over slagschaduw. Hiervoor geldt vooralsnog een norm van maximaal 6 uur per jaar. Om deze zorgen te verminderen en eventuele hinder te beperken willen de initiatiefnemers van het windpark de omwonenden een app aanbieden. Zij zijn hierover in gesprek met verschillende leveranciers. In oktober komen zij hier op terug.
Informatiebijeenkomst oktober 2023
Aankondiging
In oktober willen wij u tijdens een informatiebijeenkomst informeren over de laatste stand van zaken van het windpark Horst en Telgt. We gaan dan onder andere in op de onderzoeken naar de aanvullende geluidsnormen, de slagschaduwapp en de vervolgstappen in het project. In de volgende nieuwsbrief volgt meer informatie over de informatiebijeenkomst.
Start milieuonderzoek
Windenergie en natuur op de Veluwe
Vanwege de wespendief zijn op en rond 1 km om de Veluwe geen windturbines toegestaan. In een cirkel van 1 tot 8 kilometer zijn beperkt en onder voorwaarden windturbines toegestaan. Of de twee oostelijke turbines van het windpark Horst en Telgt mogelijk zijn is dus enerzijds afhankelijk van het toekomstige beleid voor windenergie op de Veluwe en anderzijds van de juridische mogelijkheden om de turbines onder voorwaarden mogelijk te maken. Een milieuonderzoek is nodig om ons beleid aan te passen. De eerste stap van een milieuonderzoek is de onderzoeksagenda oftewel de Notitie Reikwijdte en Detailniveau (NRD). Van maandag 17 juli tot en met vrijdag 8 september 2023 is het mogelijk om uw mening te geven over ‘de onderzoeksagenda Gelders milieuonderzoek windenergie Veluwe’.
Kijk voor meer informatie op de webpagina over het milieuonderzoek windenergie op de Veluwe.
Coalitieakkoord
'Gewoon doen'
Op woensdag 14 juni presenteerden BBB, VVD, CDA, ChristenUnie en SGP het coalitieakkoord voor Gelderland. Bij de presentatie werden ook de Gedeputeerden bekend gemaakt. In de portefeuille van Ans Mol – van de Camp van de BBB is het programma energie opgenomen waar het project Horst & Telgt onder valt.