Energiepark Echteld Lienden

Vattenfall N.V. wil nieuwe windturbines bouwen in de gemeente Buren en bestaande windturbines in de gemeente Neder-Betuwe vervangen. Het beoogde nieuwe energiepark bestaat in totaal uit 7 windturbines. De locaties liggen langs de A15.

Stand van zaken

  • Op dinsdag 23 januari 2024 hebben Gedeputeerde Staten de voorkeursopstelling windpark Echteld-Lienden vastgesteld. Provincie Gelderland kiest voor een opstelling met 7 windmolens. Lees het nieuwsbericht voor meer informatie. 
  • Vattenfall heeft in maart 2024 de omgevingsvergunningen officieel aangevraagd. Het gaat om vergunningen voor de bouw van de turbines, maar onder andere ook voor de aanleg van (tijdelijke) wegen, kabels, fundaties en natuur. De omgevingsvergunningen maken onderdeel uit van het projectbesluit dat provincie Gelderland voorbereidt.  
  • Het projectbesluit is in ontwerp klaargemaakt. Het projectbesluit beschrijft de kaders voor het plan, bevat de belangrijkste omgevingsvergunningen en omvat ook alle onderliggende onderzoeken, waaronder het milieueffectrapport. 
  • Op 27 augustus 2024 besloten Gedeputeerde Staten het ontwerp-projectbesluit vast te stellen en vrij te geven voor publicatie. Lees het nieuwsbericht voor meer informatie. Op de documentenpagina kunt u het ontwerp-projectbesluit en de bijbehorende stukken bekijken. 
  • Vanaf 5 september 2024 lag het ontwerp-projectbesluit met bijbehorende stukken 6 weken ter inzage. Eén document, het activiteitenplan Omgevingswet, is later ter inzage gelegd. Dit activiteitenplan is de onderbouwing van de vergunningaanvraag voor vogels en vleermuizen en de steenmarter, bunzing, hermelijn en wezel. We willen iedereen de gelegenheid geven ook dit activiteitenplan te bestuderen en hierop te reageren. Daarom hebben we de ter inzagelegging met 4 weken verlengd tot en met 13 november 2024. Het activiteitenplan kunt u hier direct downloaden. Lees het nieuwsbericht voor meer informatie.  

Reageren op het ontwerp-projectbesluit

Vanaf donderdag 5 september 2024 lag het ontwerp-projectbesluit 6 weken ter inzage. De ter inzagelegging is verlengd tot en met woensdag 13 november. Tijdens deze inspraakperiode kan iedereen de stukken bekijken en hierop reageren. U kunt u laten weten wat u ervan vindt door een officiële zienswijze in te dienen op één van de volgende manieren:  

Schriftelijke zienswijze

U kunt uw schriftelijke zienswijze onder vermelding van ‘Zienswijze Windpark Echteld-Lienden, zaaknummer 2024-003854’ richten aan: 

  • Per e-mail: post@gelderland.nl 
  • Per brief: Het college van Gedeputeerde Staten van Gelderland, postbus 9090, 6800 GX Arnhem 
    In verband met de verdere correspondentie vragen we u om bij uw zienswijze ook uw naam, adres en emailadres te vermelden. 

U kunt uw zienswijze ook indienen via een digitaal formulier. Uw zienswijze staat dan meteen goed in ons systeem en u ontvangt direct een bevestiging via e-mail. 

Mondelinge zienswijze

U kunt tijdens de terinzagelegging ook mondeling een zienswijze indienen. Hiervoor kunt u op werkdagen tussen 9.00 uur en 16.30 uur een afspraak maken via het Provincieloket, 026 359 9999. Van dit gesprek wordt een verslag gemaakt dat geldt als een zienswijze. 

Inloopavond  

Op donderdag 19 september 2024 organiseerden we een inloopavond over de plannen voor windpark Echteld Lienden. Aan verschillende tafels informeerden deskundigen de bezoekers over het ontwerp-projectbesluit en de bijbehorende stukken en de inspraakmogelijkheden. Bekijk hier het verslag van de inloopavond

Projectbesluit windpark Echteld Lienden

Het projectbesluit is voorbereid door Provincie Gelderland, samen met de initiatiefnemer Vattenfall. De gemeenten gemeente Neder-Betuwe en Buren zijn hierbij betrokken. In het projectbesluit bepalen we de locatie van het windpark en leggen we de voorwaarden vast waaraan het windpark moet voldoen. Dat zijn onder andere regels voor geluid, slagschaduw en de landschappelijke inpassing. In het projectbesluit zijn ook de omgevingsvergunningen voor bouwen, milieu en natuur opgenomen. 

Windpark Echteld Lienden

We schakelen over op duurzame energie, zodat we minder CO2 uitstoten, onafhankelijk worden van energie uit het buitenland en energie betaalbaar blijft. Duurzame energie komt van verschillende bronnen, zoals zon, wind, waterstof en biomassa. De komende jaren hebben we al die bronnen nodig om te zorgen dat we voldoende energie hebben voor de productie van goederen, vervoer en in huishoudens. Daarom hebben we landelijk en regionaal afspraken gemaakt over het opwekken van windenergie op land en op welke plekken dit zou kunnen. De locatie van energiepark Echteld Lienden ligt in een zoekgebied van de energieregio Fruitdelta Rivierenland. Samen met het zonnepark Panderweg-Oost vormt het nieuwe windpark straks het Energiepark Echteld-Lienden. Het zonnepark doorloopt een aparte ruimtelijke procedure.

Procedure Planning

Fase

Verkenningsfase (2023)

Kennisgeving voornemen en participatie met Notitie Reikwijdte en Detailniveau en participatieplan (voorjaar 2023)In het voorjaar van 2023 publiceren we de kennisgeving van het voornemen en de participatie.  Iedereen kan hierop reageren door een zienswijze in te dienen. Bij de kennisgeving is de Notitie Reikwijdte en Detailniveau (NRD) gevoegd. De NRD is het plan van aanpak voor de uit te voeren milieueffectrapportage en beschrijft welke milieueffecten we onderzoeken en op welke manier. Ook is het participatieplan bijgevoegd. Hierin staat wanneer en hoe inwoners, bedrijven, organisaties en andere overheden invloed kunnen uitoefenen op de onderzoeksaanpak en de invulling van de participatie.
Milieuonderzoeken (zomer 2023)De volgende stap is het milieuonderzoek zelf, de milieueffectrapportage (m.e.r.). We onderzoeken welk effect de windturbines hebben op de omgeving en het milieu. Zo doen we onder meer onderzoek naar slagschaduw, geluid en natuur. Het resultaat daarvan leest u in het milieueffectrapport (MER). Op basis van de onderzoeken maken we een keuze tussen verschillende varianten van het windpark.
Voorkeursalternatief (najaar 2023) Mede op basis van het milieueffectrapport (MER) wordt het Voorkeursalternatief (VKA) gekozen. Het VKA geeft aan hoeveel windturbines er het beste kunnen komen, op welke plekken en hoe hoog ze zijn. We maken een goede afweging tussen de diverse belangen. We kijken wat de effecten van de windturbines zijn op de leefomgeving en natuur, het belang van direct omwonenden, het algemene belang van het overschakelen naar duurzame energie en de economische haalbaarheid. 
Kennisgeving voornemen en participatie met Notitie Reikwijdte en Detailniveau en participatieplan (voorjaar 2023)
In het voorjaar van 2023 publiceren we de kennisgeving van het voornemen en de participatie.  Iedereen kan hierop reageren door een zienswijze in te dienen. Bij de kennisgeving is de Notitie Reikwijdte en Detailniveau (NRD) gevoegd. De NRD is het plan van aanpak voor de uit te voeren milieueffectrapportage en beschrijft welke milieueffecten we onderzoeken en op welke manier. Ook is het participatieplan bijgevoegd. Hierin staat wanneer en hoe inwoners, bedrijven, organisaties en andere overheden invloed kunnen uitoefenen op de onderzoeksaanpak en de invulling van de participatie.
Milieuonderzoeken (zomer 2023)
De volgende stap is het milieuonderzoek zelf, de milieueffectrapportage (m.e.r.). We onderzoeken welk effect de windturbines hebben op de omgeving en het milieu. Zo doen we onder meer onderzoek naar slagschaduw, geluid en natuur. Het resultaat daarvan leest u in het milieueffectrapport (MER). Op basis van de onderzoeken maken we een keuze tussen verschillende varianten van het windpark.
Voorkeursalternatief (najaar 2023) 
Mede op basis van het milieueffectrapport (MER) wordt het Voorkeursalternatief (VKA) gekozen. Het VKA geeft aan hoeveel windturbines er het beste kunnen komen, op welke plekken en hoe hoog ze zijn. We maken een goede afweging tussen de diverse belangen. We kijken wat de effecten van de windturbines zijn op de leefomgeving en natuur, het belang van direct omwonenden, het algemene belang van het overschakelen naar duurzame energie en de economische haalbaarheid. 

Planuitwerking (2024)

Om het windpark mogelijk te maken wordt een projectbesluit genomen. We stellen eerst een concept van het projectbesluit op: een voorontwerp. Dit bespreken we met onze overlegpartners zoals gemeenten en andere medeoverheden. In het participatieplan staat wie de overlegpartners zijn. De initiatiefnemer bereidde in deze periode ook de vergunningsaanvraag voor. Deze vergunningen zijn in het projectbesluit opgenomen.

Het ontwerp-projectbesluit, inclusief de belangrijkste omgevingsvergunningen en het -milieueffectrapport (het MER met alle onderliggende milieuonderzoeken) is daarna afgerond en vastgesteld door Gedeputeerde Staten. Vanaf donderdag 5 september 2024 lagen deze stukken 6 weken ter inzage. Deze ter inzagelegging is verlengd tot en met woensdag 13 november 2024. Tijdens deze inspraakperiode kan iedereen de stukken bekijken en hierop reageren. Dat kan door een officiële zienswijze in te dienen. Het bestuur van de provincie betrekt uw mening bij de vaststelling van het projectbesluit. 

Definitieve fase (2024)

Gedeputeerde Staten nemen naar verwachting in het vierde kwartaal van 2024 een definitief besluit over het projectbesluit. Na de vaststelling van het projectbesluit kunnen belanghebbenden beroep aantekenen bij de Raad van State. Deze toetst in dat geval of wij de procedure goed hebben gedaan. 

Documentenpagina

We hebben een pagina met handige links, relevante documenten en archiefstukken over energiepark Echteld Lienden.

Veelgestelde vragen