Duurzame sportevenementen

Sporten is gezond, brengt mensen samen en zorgt voor plezier. Daarom helpen we mee om sportevenementen in Gelderland mogelijk te maken. Op deze pagina presenteren we een actiemenu om evenementen te helpen (verder) te verduurzamen.

Actiemenu: tips voor verduurzamen

Het actiemenu voor het verduurzamen van sportevenementen is een verzameling van duurzaamheidacties. Deze acties zijn ontstaan tijdens het kopgroeptraject met zes Gelderse sportevenementen. Deze kopgroep werkt aan de duurzaamheid van hun eigen evenementen en geeft het goede voorbeeld door de ecologische voetafdruk van hun evenement nu al zo veel mogelijk te verkleinen.

Bekijk het actiemenu

Zelf aan de slag met het verduurzamen van uw (sport)evenement? Gebruik dan het actiemenu. Hierin ziet u verschillende manieren om uw evenement te verduurzamen. Er is ook een overzicht gemaakt van de geschatte impact op duurzaamheid en de kosten.

Verduurzamen op elk onderdeel

Het actiemenu is verdeeld in vijf thema's: mobiliteit, energie, catering, materialen & circulariteit en water. Over het algemeen veroorzaken mobiliteit en energieverbruik de meeste CO2-uitstoot, dus verduurzaming op deze thema's heeft het meeste impact. Bekijk hieronder praktische tips van de kopgroep per thema:

Landelijk programma ‘Duurzame en Circulaire Topsportevenementen’

De Gelderse koplopers zijn aangesloten bij het programma ‘Duurzame en Circulaire Topsportevenementen in Nederland’. De Nederlandse sportsector wil aan de slag met het duurzamer en circulair maken van topsportevenementen. De provincie Gelderland en de Gelderse koplopers werken hierin nauw samen met provincie Noord-Brabant en hun koploperevenementen door hun ervaringen te delen.