Veelgestelde stikstof vragen over verleasen
Verleasen
Wat is verleasen?
Verleasen is een vorm van extern salderen waarbij een bedrijf (saldo-gever) een deel van de stikstofruimte uit zijn vergunning tijdelijk inperkt en beschikbaar stelt aan een ander (saldo-ontvanger). De tijdelijke stikstofruimte kan gebruikt worden voor activiteiten die tijdelijk stikstof veroorzaken.
Mag ik de volledige stikstofemissie van de feitelijk gerealiseerde capaciteit gebruiken?
Het bedrijf dat tijdelijk stikstofruimte ontvangt, mag maximaal 70% van deze stikstofruimte benutten. Bij het eindigen van de leaseperiode mag het bedrijf dat stikstofruimte ter beschikking heeft gesteld (saldo-gever) de ruimte zelf weer voor 100% gebruiken.
Hoe lang mag ik stikstofruimte (ver)leasen?
Verleasen is alleen mogelijk voor een tijdelijke depositie van maximaal 2 jaar. Gedeputeerde Staten kunnen deze termijn voor- of tijdens het verleasen verlengen als zij dit nodig vinden voor het project.
Bij wie moet ik zijn voor het aanvragen of tijdelijk beperken van een vergunning voor verleasen?
Het bedrijf dat tijdelijk emissie overneemt, moet bij het bevoegd gezag een (tijdelijke) natuurvergunning aanvragen. Dit kan via het webformulier op de Natuurbescherming: vergunning voor Natura 2000-gebieden pagina. Bij de aanvraag moet een leasecontract toegevoegd worden. In de handreiking ‘intern en extern salderen’ van BIJ12 staan de richtlijnen van dit leasecontract. Op het moment dat de verlease-periode wordt gestart, moet een start- en gereedmelding worden ingediend bij het bevoegd gezag door het bedrijf dat tijdelijk emissie overneemt (saldo-ontvanger). Dit formulier wordt als bijlage bij de (tijdelijke) natuurvergunning meegestuurd. Wie het bevoegd gezag is, is afhankelijk van wie de betreffende vergunning heeft verleend. De provincie is bevoegd gezag voor het afgeven van een natuurvergunning. De gemeente voor een omgevingsvergunning. Het bedrijf dat (tijdelijk) stopt (saldo-gever) krijgt per brief een tijdelijke inperking van de natuur- of omgevingsvergunning.
Kan ik alleen verleasen met een natuurvergunning?
Nee, de tijdelijk in te perken toestemming kan ook een Omgevingsvergunning (onderdeel milieu of natuur) of melding Activiteitenbesluit zijn.
Moet ik een melding doen bij de provincie als ik gebruik wil gaan maken van verleasen?
Ja, de saldo-ontvanger moet voordat hij zijn aanvraag indient een melding doen. Dit kan via het meldingsformulier tijdelijk verleasen stikstofruimte.
Voor welk soort projecten is verleasen een alternatief voor extern salderen?
Verleasen is een alternatief voor bijvoorbeeld evenementen, de aanleg van een windmolenpark of het bouwrijp maken van een bedrijventerrein.
Kan verleasen ook bij permanente projecten?
Nee, verleasen is alleen een oplossing voor tijdelijke projecten.
Kan ik verleasen met veehouderijen met dier- en fosfaatrechten?
Ja, dat is mogelijk.
Mag ik verschillende keren achter elkaar capaciteit van dezelfde saldogevende activiteit verleasen?
Ja, dat mag. Na afloop van de verleaseperiode kan de saldogever weer 100% van zijn rechten gebruiken.
Ik heb stikstof aan te bieden, waar kan ik dat melden?
Dit wordt geregeld via vraag en aanbod op de markt. Er zijn online platforms voor stikstofvraag en -aanbod, waar u uw stikstofruimte kunt aanbieden.
Kan ik ook een kleine hoeveelheid stikstofruimte aankopen, in plaats van de ruimte van een heel bedrijf?
Ja, dat kan.
Kan ik aangekochte stikstofruimte voor meerdere projecten gebruiken?
Ja, dat is een optie als de activiteit die zijn stikstofruimte tijdelijk inperkt (saldogevend is) onlosmakelijk verbonden is aan de projecten. Bij het intrekken van de vergunning van de saldogever, moet in de intrekkingsbeschikking duidelijk vermeld worden om welke projecten en in welke verdeling het gaat.
Krijg ik een vergoeding voor verleasen aan een andere partij?
De saldogever en saldo-ontvanger dienen hiervoor een marktconforme vergoeding af te spreken.