Landelijke aanpak piekbelasting stikstof

Er is te veel stikstof waardoor het niet goed gaat met de natuur. Om de stikstofneerslag bij kwetsbare natuurgebieden omlaag te brengen is in 2023 het landelijke programma aanpak piekbelasting opgestart.

Het programma is inmiddels afgerond, de meeste regelingen waar ondernemers die onder de criteria van de aanpak piekbelasting vielen aan konden deelnemen zijn afgesloten. Enkele regelingen staan nog open. Deze bekijkt u op onze pagina met alle regelingen voor land- en tuinbouw. 

Wat hebben we bereikt?

Om stikstofneerslag te verminderen, waren er verschillende mogelijkheden voor agrarische bedrijven. Bijvoorbeeld extensivering van hun bedrijfsvoering (meer grond per dier en dieren vaker buiten in de wei), verplaatsing, overstappen naar een ander bedrijfstype, innoveren of stoppen. Ondernemers maken hun eigen keuzes op vrijwillige basis. 

Bent u benieuwd hoeveel aanvragen er in uw regio zijn gedaan en uit welke soort veehouderij? Op de onderstaande pagina’s ziet u de aantallen voor de Landelijke beëindigingsregeling veehouderijlocaties (LBV) en de Landelijke verplaatsregeling veehouderijen met piekbelasting (Lvvp). Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) houdt deze cijfers bij.

Ondersteuning en begeleiding

Omdat de verschillende keuzes grote impact hebben, konden ondernemers die onder de aanpak piekbelasting vielen gebruik maken van zaakbegeleiders. Zij bieden persoonlijke ondersteuning bij de overwegingen voor de toekomst van uw bedrijf. Omdat er nog meerdere regelingen openstaan of opengaan, blijven zij actief.

SMS-berichtenservice voor actuele land- en tuinbouw-regelingen

Wilt u snel en eenvoudig op de hoogte blijven van GLB- en andere regelingen voor boeren en tuinders? Meld u dan aan voor de sms-berichtenservice met actuele informatie over landelijke en Gelderse subsidies.