Ook de reactienota is vastgesteld. Hierin staat hoe is omgegaan met de 74 binnengekomen zienswijzen op de ontwerp-herstelprogramma's.
Wat zijn de herstelprogramma’s?
In 2018 is het Natura 2000-beheerplan Veluwe vastgesteld. Dat beschrijft hoe we de zogenoemde instandhoudingsdoelstellingen voor dit natuurgebied kunnen bereiken. Dit zijn doelen die gaan over beschermde soorten planten en dieren en bepaalde typen leefgebied. Het Rijk legde per beschermde soort (plant of dier) en leefgebied (habitat) doelstellingen vast. Het Natura 2000-beheerplan beschrijft ook welke maatregelen nodig zijn om de natuur te herstellen en verbeteren. En voor welke activiteiten een vergunning moet worden aangevraagd volgens de Wet natuurbescherming (Wnb).
De nu vastgestelde herstelprogramma’s zijn een uitwerking van dit beheerplan. Met de plannen voor de beken, de bossen, de heiden en stuifzanden, en de vennen en venen, zorgen we ervoor dat we een belangrijke bijdrage leveren aan het realiseren van de instandhoudingsdoelen. Ze helpen bij de stikstofgevoelige natuur op de Veluwe te herstellen en sterker te maken. De Veluwe is van groot belang voor de biodiversiteit in Nederland en in Europa. In de herstelprogramma’s staan concrete maatregelen voor specifieke locaties uitgewerkt. Ze zijn dus onderdeel van het Natura-2000 beheerplan Veluwe.
Recreatiezonering op de Veluwe is in uitvoering
Het recreatiezoneringsplan - het vijfde herstelprogramma dat uit het Natura 2000-beheerplan Veluwe voortkomt – is in mei 2022 door Gedeputeerde Staten vastgesteld. We zijn met de uitvoering hiervan bezig.