Voorbeelden van beleid op gemeentelijk niveau
Woningsplitsen kan in het algemeen helpen om de woningvoorraad te flexibiliseren en relatief snel uit te breiden. Er wordt op dit niveau geen onderscheid gemaakt naar het buitengebied en de bebouwde kom.
- De regio Nijmegen (gemeente Berg en Dal, Beuningen, Druten, Heumen, Mook en Middelaar, Nijmegen en Wijchen) formuleert in haar woonagenda dat de woningvoorraad geflexibiliseerd moet worden, wat snel kan via woningsplitsen. Bekijk het document 'Subregionale Woonagenda Nijmegen e.o. op de website van regio Arnhem/Nijmegen.
- De gemeente Overbetuwe heeft een tekort aan betaalbare huurwoningen. In de Woonagenda 2020 is geformuleerd hoe ze door een mix van strategieën (afspraken over inkomensafhankelijk huurbeleid, aanpak scheef wonen, doorstroommogelijkheden realiseren, passendheidsmakelaar, woningsplitsing, toevoegen sociale huur) dit tekort te wil verkleinen.
- De gemeenten Maasdriel en Zaltbommel willen ook een faciliterende rol spelen bij woningsplitsen. Zo kan de vraag naar kleinere woningen voor de toenemende groep een- en tweepersoonshuishoudens beter worden bediend. Aanpassingen in de bestaande woningvoorraad kan een positieve bijdrage leveren aan ruimtelijke kwaliteit van kernen/wijken. Bekijk de woonvisie Bommelerwaard via de website van Zaltbommel.