Keuzemodel aansluitmethoden op een warmtenet

Bestaande woningen aansluiten op een warmtenet kan op verschillende manieren. De kennis hierover en ervaringen is relatief beperkt. Het Expertise Centrum Warmte (ECW) ontwikkelde een keuzemodel.

Hiermee krijgen warmtebedrijven gemeenten en eigenaren van een gebouw inzicht in wat er bij aansluiting op een warmtenet komt kijken: zoals de technische mogelijkheden, hun voor- en nadelen en de kosten.

Wat doet het model?

Door zes vragen te beantwoorden over het type woning krijgt u eenvoudig inzicht in de aansluitkosten voor een woning op een warmtenet. Deze kosten zijn onderverdeeld in kosten voor de woningeigenaar en voor het warmtebedrijf. Daarnaast wordt ook weergegeven wat de (on)mogelijkheden zijn voor het aansluiten op een warmtenet.

Er zijn drie type gebouwen in het model meegenomen: eengezinswoningen, portiekwoningen en galerijwoningen. Per gebouwtype zijn er een groot aantal verschillende manieren hoe deze op een warmtenet kan worden aangesloten. Bijvoorbeeld individueel, per twee woningen, warmtenet door de kapruimte, gevel of dak. Door deze onderverdeling kan een nauwkeurigere indicatie worden gemaakt. Ook is er per gebouwtype een lijst met kosten per dienst, levering of handeling waaruit de kostenindicaties voor het aansluiten zijn opgebouwd.

Twee modelversies

Het model bestaat uit twee versies, de introductieversie en de expertversie. Bij de introductieversie zijn de invoermogelijkheden beperkt, hierdoor komt er alleen een algemene kostenindicatie uit het model. Bij de expertversie kunnen meer parameters worden aangepast, waardoor de kostenindicaties betrouwbaarder zijn. Maar daar blijft het bij: een kostenindicatie. Het model is niet bedoeld om aansluitleidingen vanaf het hoofdwarmtenet naar de woningen te ontwerpen. Dit is niet het detailniveau van het model.

Wat kan het model voor de gemeente betekenen?

Het model geeft inzicht in wat er allemaal bij het aansluiten van woningen op een warmtenet komt kijken. Het geeft een duidelijk overzicht van de activiteiten, de bijbehorende kosten en de (on)mogelijkheden voor het aansluiten van woningen. Dit geeft de gemeente houvast in gesprek met de bewoners en het warmtebedrijf. Om deze inzichten te verkrijgen is het niet altijd noodzakelijk om de expertversie aan te schaffen. Veel inzichten zijn ook al uit de introductieversie te halen. 
 

Heeft u vragen?

Wilt u meer weten over hoe het zit met de aansluiting van een woning op een warmtenet. Of heeft u een andere warmte-gerelateerde vraag? Het Expertteam Warmte denkt graag met u mee!