De Rijksoverheid stelt voor provincies, RES-regio’s en gemeenten jaarlijks middelen beschikbaar voor de uitvoering van het klimaat- en energietransitiebeleid. Gemeenten ontvangen budget volgens de ‘standaard voor isolatie’. De standaard voor woningisolatie is daarbij toekomstvast. Dat betekent dat een woning later niet nogmaals geïsoleerd hoeft te worden om te kunnen verwarmen zonder aardgas.
Het Nationaal Isolatie Programma 2023

Het NIP kent 4 pijlers
1. Lokale aanpak isolatie
Gemeente kunnen extra geld aanvragen om woningeigenaren met slecht geïsoleerde huizen (energielabels E, F & G) te ondersteunen bij het verduurzamen van de woning. Vooral de extra kwetsbare huishoudens kunnen hierdoor een extra steuntje in de rug krijgen. Vanaf 2023 kunnen gemeenten de (meerjarige) plannen indienen voor de lokale aanpak. Met deze maatregel zet het Rijk in op een meer fundamentele en structurele aanpak van grootschalige isolatie in het NIP.
2. Isolatie huurwoningen
Met vereniging van woningcorporaties Aedes zijn afspraken gemaakt voor aanvullend isolatie maatwerk van huurwoningen, via gemeenten en lokale corporaties. Voor corporaties geldt het streven dat alle woningen met een E, F of G label volgens de standaard zijn geïsoleerd voor 2028. Voor kleine particulieren is dit voor 2030.
Dit vraagt om een aantal aanpassingen in het huurbeleid om kwetsbare huishoudens te ondersteunen. Omdat vooral (sociale) huurders vaak in de knel zitten, wordt de verhuurdersheffing afgeschaft en komt er extra geld beschikbaar (o.a. in pijler 4) om de lagere inkomens extra te ondersteunen.
3. Versneld isoleren koopwoningen
Daarnaast zet het programma in op het stimuleren van maatregelen via collectieve inkoopinitiatieven. Op dit moment worden ‘doe-het-zelf’ maatregelen gestimuleerd. Er wordt onderzocht of ook voor deze maatregelen subsidie gegeven kan worden. Zoals bijvoorbeeld met een verhoging van de investeringssubsidie naar 30%, of het bieden van geld via een warmtefonds. Ook wordt de informatie van lokale energieloketten aangevuld met onder andere www.verbeterjehuis.nl en www.zetookdeknopom.nl.
4. Laagdrempelige maatregelen
Ook richt het programma zich op het voorkomen en bestrijden van energiearmoede. Via het Nationale Warmtefonds is financiering tegen 0% rente mogelijk voor huishoudens met lage- en middeninkomens. Dit is aanvullend op de in 2022 beschikbaar gestelde middelen om energiearmoede te bestrijden en is voor huishoudens in zowel koop- als huurwoningen. Voor eigenaren en huurders kunnen ook witgoedvouchers of andere middelen ingezet worden om energie te besparen en kosten te verlichten. Energiecoaches en budgetbuddies kunnen kwetsbare huishoudens verder ondersteunen. Inzet van vrijwilligers is belangrijk voor het slagen.