De kamerbrief over collectieve warmte

Minister Rob Jetten heeft in oktober 2022 een kamerbrief gestuurd met zijn besluit voor de marktordening van collectieve warmte. Wat betekent dit voor de Wet collectieve warmtevoorziening (WCW)? Dat leggen we u in dit artikel uit.
2 kinderen spelen op een tablet, zittend tegen een radiator

Wat betekent de kamerbrief van Jetten voor de WCW en voor de gemeente?

Als u warmtenetten in de transitievisie warmte heeft opgenomen als één van de oplossingen dan heeft u de brief van Jetten vast voorbij zien komen. Tenminste 50+1% van de warmte-infrastructuur moet in de toekomst in publieke handen komen, is de nieuwe lijn. Hiermee volgt de minister voor een groot deel de wens van de VNG, die vroeg om meer publieke regie. Wel stelt de minister een ingroeiperiode voor waarin een volledig private marktordening mogelijk blijft en één integraal warmtebedrijf eindverantwoordelijk wordt voor een warmtekavel.

Private warmtebedrijven hebben aangekondigd voorlopig te stoppen met investeren in warmtenetten en de publieke netbeheerders zijn zich aan het voorbereiden op hun rol. Ook u als gemeente moet een duidelijke visie op uw rol vormen, voordat de WCW in werking treedt. In Gelderland werken provincie Gelderland, Alliander en OostNL aan het Gelders Warmte Infra Bedrijf, een publieke partij die gemeenten kan helpen invulling te geven aan haar publieke rol in de warmte-infrastructuur.

U vraagt zich natuurlijk af wat dit betekent voor de projecten waar u nu aan werkt. We hebben een aantal vragen en antwoorden hieronder op een rij gezet.

Vragen en anttwoorden

Heeft u vragen?

We begrijpen dat dit vragen bij u oproept. Heeft u behoefte om de keuzes die uw gemeente te maken heeft eens door te nemen? Of heeft uw gemeente al een keuze gemaakt, maar is nog niet duidelijk hoe u dit concreet kunt toepassen in uw project? Het Expertteam Warmte denkt graag met u mee!