Plan 26 in Nijbroek

Een voormalige boerderij en leegstaand erf in Nijbroek is klaar voor nieuw gebruik. Het doel is om middels de challenge ‘Mijn huis staat in Gelderland’ hier vijf woningen te realiseren.
Plan 26 in Nijbroek

Plan 26 in Nijbroek

Plan 26 in Nijbroek transcriptie

Arjen Lagerweij, Wethouder gemeente Voorst: Als je kijkt naar de challenge Mijn Huis Staat in Gelderland zijn wij op zoek waar je iets moois kunt maken, verbeteringen kunt doorvoeren. En hier in Nijbroek is het eigenlijk allemaal begonnen met het gegeven dat iemand hier een kalvermesterij wilde beginnen. Dat was eigenlijk de aanleiding, want dat willen we toch eigenlijk niet, op deze plek. Laten we dan samen kijken met de bevolking in Nijbroek hoe kunnen we hier nou iets maken dat echt een aanwinst is voor het dorp. Harry Zwiers, voorzitter coöperatie Polder Nijbroek: Een koper zoeken op basis van wie die prijs wilt betalen is natuurlijk heel gemakkelijk. Maar je moet wel mensen bij elkaar vinden die het ook een uitdaging vinden en er wel voor willen gaan om samen aan zo'n erf te wonen. Arjen: Het meeste gevoel gaat vaak in zo’n dorp wel uit naar mensen die hier vandaan komen of hier familie hebben wonen. Dus die sociale binding is wel belangrijk. Harry: Wat wij eigenlijk ook graag willen is dat wij al vroeg in het proces kopers krijgen. Die mee kunnen praten over het plan. Dus samen met de architect en de coöperatie dat plan verder vorm gaan geven. Wat we in ieder geval willen is dat we dat bakhuisje in ere herstellen. Arjen: Er mogen hier vijf woningen gebouwd worden. We kennen de typologie schuurwoningen want je wilt het karakter van een boerenerf bewaren. En dat wil je eigenlijk weer terugbrengen zoals dat oorspronkelijk was. Harry: Wij hebben op dat punt natuurlijk heel weinig expertise. We zijn eigenlijk allemaal amateurs die samen een woonplan ontwikkelen. En we krijgen heel veel hulp van de provincie Gelderland. Met experts waar we die nodig hebben. Arjen: Als mensen iets meer willen dan eigenlijk strikt genomen zou kunnen. Dan zeggen we: "Nou oké, daar willen we wel over nadenken als gemeente maar dan moet je ook wat bieden." En dan moet je wat bieden op het gebied van landschapsverfraaiing. Dus dan hebben eigenlijk allemaal winst. Harry: Wat zou je hier willen doen? En hoe kijk je daar tegenaan? Arjen: Ben je nou geïnteresseerd in dit fantastische plan in een prachtige omgeving. In een ontzettend leuk dorp, Nijbroek. Kijk dan even op internet naar mijnhuisstaatingelderland.nl

Over de locatie

Het gaat om 1 vrije sectorkavel voor een vrijstaande woning en daarnaast vier woningen onder één dak, in de vorm van een schuurwoning. Van deze vier woningen worden er twee te koop aangeboden en twee verhuurd door de coöperatie. De huurwoningen zijn speciaal bedoeld voor jongeren die in Nijbroek willen wonen, maar moeilijk een betaalbare woning kunnen vinden.

Samen met de bewoners van Nijbroek is de gemeente Voorst het project ‘Polder Nijbroek’ gestart. Doel van dit project is om samen met bewoners de herkenbare structuren van de polder te behouden en te versterken. Biodiversiteit, cultuurhistorie, recreatie en een fijne woonomgeving staan hierbij hoog in het vaandel.

Plan 26 is onderdeel van Polder Nijbroek

Nieuwe invulling

Coöperatie Polder Nijbroek heeft het leegstaande erf aangekocht. Samen met de groep nieuwe bewoners zal de coöperatie het erf herontwikkelen tot woningen. In het plan komen verschillende thema’s samen die van waarde zijn voor Nijbroek.

Over het dorp: Nijbroek

Tussen de Veluwe en de IJssel vind je weidse uiterwaarden, rood-witte koeien in het land, statige boerenhoeven en gezellige dorpjes, en vooral: de rivier die zich door het landschap slingert. Dit is de IJsselvallei. Hier geniet je van uren wandelen zonder een openbare weg over te steken. Van kilometerslange fietsroutes over de dijk. Van de gezellige drukte op en rond de IJssel. Hier is het gewoon genieten. Kleinschalig en no-nonsense, met beide voeten in de Voorster klei. Letterlijk, als je zou willen. 

De polder Nijbroek is een van de oudste polders van ons land. Er is in Nederland veel aandacht voor Polders zoals de Beemster, echter in Nijbroek is al 300 jaar eerder een moeras ontgonnen, zonder hulp van watermolens. Door de aanleg van weteringen, dijken, sluizen en stuwen werd het water weggevoerd richting de IJssel en werden de vruchtbare gronden geschikt gemaakt voor de landbouw. De lange kavels (slagen) werden verdeeld over breedtes van 30, 60 & 90 meter. Later zijn kavels vaak doormidden gesplitst om meerdere zonen binnen een gezin de kans te geven een boerenbedrijf te starten. Tussen al deze langgerekte kavels ten behoeve van landbouw werd een groot vierkant perceel vrijgehouden voor de bouw van een kerk en een dorp, het huidige dorp Nijbroek middenin de polder. 

 

Links

De MHSIG-locaties

Bekijk hier de andere locaties van de challenge Mijn huis staat in Gelderland.