Plan 26 in Nijbroek

Een voormalige boerderij en leegstaand erf in Nijbroek is klaar voor nieuw gebruik. Het doel is om hier 5 woningen te realiseren.
Plan 26

Het gaat om 1 vrije sectorkavel voor een vrijstaande woning en daarnaast 4 woningen onder 1 dak, in de vorm van een schuurwoning. Van deze 4 woningen worden er 2 te koop aangeboden en 2 verhuurd door de coöperatie. De huurwoningen zijn speciaal bedoeld voor jongeren die in Nijbroek willen wonen, maar moeilijk een betaalbare woning kunnen vinden.

Samen met de bewoners van Nijbroek is de gemeente Voorst het project ‘Polder Nijbroek’ gestart. Doel van dit project is om samen met bewoners de herkenbare structuren van de polder te behouden en te versterken. Biodiversiteit, cultuurhistorie, recreatie en een fijne woonomgeving staan hierbij hoog in het vaandel.

Plan 26 is onderdeel van Polder Nijbroek.

Starterswoningen en duurzame energie in de polder

“Nijbroek is een kleine, ondernemende gemeenschap met inwoners die graag iets willen doen voor het dorp. Vanuit die gedachte is ook Coöperatie Nijbroek opgericht, een club voor en door Nijbroekers”, vertelt Aart Stenfert, secretaris van Coöperatie Nijbroek. “Toen er een agrarisch perceel vrijkwam in Nijbroek, besloten wij het met de coöperatie te kopen. We willen hier een aantal woningen bouwen en een energieveld aanleggen.”

Coöperatie Nijbroek kocht het perceel van 1,9 hectare in maart 2020. “Ons project heet Plan 26, omdat het perceel op de Middendijk 26 ligt. De oude boerderij die hier eerst stond is een aantal jaren geleden volledig afgebrand. We beginnen dus helemaal opnieuw met bouwen. Het mooie is dat al het benodigde geld uit het dorp komt, van Nijbroekers die in het project willen investeren. Ook de kerk financiert mee. We hebben dus geen bank nodig”, vertelt Aart. “Plan 26 is echt een project van alle Nijbroekers. We steken met z’n allen de handen uit de mouwen. Dat zijn we ook wel gewend op het platteland.”

“We hebben een architect en een landschapsarchitect in de arm genomen, omdat het erf en de woningen natuurlijk wel bij de omgeving en het landschap moeten passen. Op de plek van de voormalige boerderij komt een vrijstaande koopwoning. Daarachter komen 4 schuurwoningen. De buitenste 2 gaan we verkopen en de middelste 2 worden huurwoningen voor jonge Nijbroekers. Zij mogen daar maximaal 5 jaar wonen, zodat er doorstroom blijft”, vertelt Aart. “Met de opbrengst van de koopwoningen kunnen we alle huizen bouwen én de huren van de 2 starterswoningen laag houden. Zo blijven ze onder de huursubsidiegrens. Onder de streep spelen we dus quitte.”

Lees meer op de website van Plan 26 in Nijbroek