Plan 26 in Nijbroek

Een voormalige boerderij en leegstaand erf in Nijbroek is klaar voor nieuw gebruik. Het doel is om hier 5 woningen te realiseren.
Plan 26 in Nijbroek

Het gaat om 1 vrije sectorkavel voor een vrijstaande woning en daarnaast 4 woningen onder 1 dak, in de vorm van een schuurwoning. Van deze 4 woningen worden er 2 te koop aangeboden en 2 verhuurd door de coöperatie. De huurwoningen zijn speciaal bedoeld voor jongeren die in Nijbroek willen wonen, maar moeilijk een betaalbare woning kunnen vinden.

Samen met de bewoners van Nijbroek is de gemeente Voorst het project ‘Polder Nijbroek’ gestart. Doel van dit project is om samen met bewoners de herkenbare structuren van de polder te behouden en te versterken. Biodiversiteit, cultuurhistorie, recreatie en een fijne woonomgeving staan hierbij hoog in het vaandel.

Plan 26 is onderdeel van Polder Nijbroek.

Links

Starterswoningen en duurzame energie in de polder

“Nijbroek is een kleine, ondernemende gemeenschap met inwoners die graag iets willen doen voor het dorp. Vanuit die gedachte is ook Coöperatie Nijbroek opgericht, een club voor en door Nijbroekers”, vertelt Aart Stenfert, secretaris van Coöperatie Nijbroek. “Toen er een agrarisch perceel vrijkwam in Nijbroek, besloten wij het met de coöperatie te kopen. We willen hier een aantal woningen bouwen en een energieveld aanleggen.”

Coöperatie Nijbroek kocht het perceel van 1,9 hectare in maart 2020. “Ons project heet Plan 26, omdat het perceel op de Middendijk 26 ligt. De oude boerderij die hier eerst stond is een aantal jaren geleden volledig afgebrand. We beginnen dus helemaal opnieuw met bouwen. Het mooie is dat al het benodigde geld uit het dorp komt, van Nijbroekers die in het project willen investeren. Ook de kerk financiert mee. We hebben dus geen bank nodig”, vertelt Aart. “Plan 26 is echt een project van alle Nijbroekers. We steken met z’n allen de handen uit de mouwen. Dat zijn we ook wel gewend op het platteland.”

“We hebben een architect en een landschapsarchitect in de arm genomen, omdat het erf en de woningen natuurlijk wel bij de omgeving en het landschap moeten passen. Op de plek van de voormalige boerderij komt een vrijstaande koopwoning. Daarachter komen 4 schuurwoningen. De buitenste 2 gaan we verkopen en de middelste 2 worden huurwoningen voor jonge Nijbroekers. Zij mogen daar maximaal 5 jaar wonen, zodat er doorstroom blijft”, vertelt Aart. “Met de opbrengst van de koopwoningen kunnen we alle huizen bouwen én de huren van de 2 starterswoningen laag houden. Zo blijven ze onder de huursubsidiegrens. Onder de streep spelen we dus quitte.”

Lees meer op de website van Plan 26 in Nijbroek

Plan 26 in Nijbroek

Plan 26 in Nijbroek transcriptie

Arjen Lagerweij, Wethouder gemeente Voorst: Als je kijkt naar de challenge Mijn Huis Staat in Gelderland zijn wij op zoek waar je iets moois kunt maken, verbeteringen kunt doorvoeren. En hier in Nijbroek is het eigenlijk allemaal begonnen met het gegeven dat iemand hier een kalvermesterij wilde beginnen. Dat was eigenlijk de aanleiding, want dat willen we toch eigenlijk niet, op deze plek. Laten we dan samen kijken met de bevolking in Nijbroek hoe kunnen we hier nou iets maken dat echt een aanwinst is voor het dorp. Harry Zwiers, voorzitter coöperatie Polder Nijbroek: Een koper zoeken op basis van wie die prijs wilt betalen is natuurlijk heel gemakkelijk. Maar je moet wel mensen bij elkaar vinden die het ook een uitdaging vinden en er wel voor willen gaan om samen aan zo'n erf te wonen. Arjen: Het meeste gevoel gaat vaak in zo’n dorp wel uit naar mensen die hier vandaan komen of hier familie hebben wonen. Dus die sociale binding is wel belangrijk. Harry: Wat wij eigenlijk ook graag willen is dat wij al vroeg in het proces kopers krijgen. Die mee kunnen praten over het plan. Dus samen met de architect en de coöperatie dat plan verder vorm gaan geven. Wat we in ieder geval willen is dat we dat bakhuisje in ere herstellen. Arjen: Er mogen hier vijf woningen gebouwd worden. We kennen de typologie schuurwoningen want je wilt het karakter van een boerenerf bewaren. En dat wil je eigenlijk weer terugbrengen zoals dat oorspronkelijk was. Harry: Wij hebben op dat punt natuurlijk heel weinig expertise. We zijn eigenlijk allemaal amateurs die samen een woonplan ontwikkelen. En we krijgen heel veel hulp van de provincie Gelderland. Met experts waar we die nodig hebben. Arjen: Als mensen iets meer willen dan eigenlijk strikt genomen zou kunnen. Dan zeggen we: "Nou oké, daar willen we wel over nadenken als gemeente maar dan moet je ook wat bieden." En dan moet je wat bieden op het gebied van landschapsverfraaiing. Dus dan hebben eigenlijk allemaal winst. Harry: Wat zou je hier willen doen? En hoe kijk je daar tegenaan? Arjen: Ben je nou geïnteresseerd in dit fantastische plan in een prachtige omgeving. In een ontzettend leuk dorp, Nijbroek. Kijk dan even op internet naar mijnhuisstaatingelderland.nl

Praktische tips biodiversiteit en klimaatadaptatie

Praktische tips biodiversiteit en klimaatadaptatie transcriptie

Achter je zijn een paar prachtige ooievaars aan het cirkelen Nee maar ik zie ze zo mooi daar achter je zie ik ze steeds zo heen en weer gaan Er lopen allemaal konijnen voor het hondje uit Nou we staan hier in Nijbroek En dat is onderdeel van de Polder Nijbroek We hebben hier ondertussen zo’n 8 hectare grond gekocht We willen hier 5 woningen bouwen Dit is een heel klein boomgaardje met halfstambomen, Wat natuurlijk heel makkelijk is met plukken En die gaan we iets uitbreiden die kant op Dus we hebben een plan ontwikkeld waarbij je eigenlijk dat erf weer terugkrijgt Dus je hebt een hoofdwoning, dat is eigenlijk de boerderij En je hebt 2 schuren erachter Waarvan de ene schuur aan de zuidkant, daar komen 4 woningen in En de andere schuur blijft een schuur Een vlechtheg Van meidoorn, of sleedoorn Wat notenbomen Walnoot Hazelaars Of een Spaanse aak of een beuk Een poel wordt daar gegraven Salamanders en kikkers Wintergraan Maar ja, het is vreselijk droog op het moment We hopen dus met het aanplanten van die struweelhagen dat we het vocht hier ook wat houden Ik denk dat het heel volledig was Heel langzaam dreigt gewoon ons systeem in duigen te vallen omdat de diversiteit verdwijnt En daarmee functioneert heel langzaam eigenlijk alles minder Dat is in basis waar het om gaat Klimaatadaptief daar bedoelen we mee dat we maatregelen treffen die zorgen dat we zeg maar de veranderingen die op ons afkomen in het klimaat, en die zijn effect hebben op het weer, dat we die beter kunnen opvangen Ja de belangrijkste tip is, begint gewoon met van probeer zo min mogelijk te verstenen Nou daarnaast is dus zorgen dat op plekken die, waarvan je weet dat ze erg warm kunnen worden Dat je daar schaduw probeert te brengen in de vorm van bomen of struiken of planten.

Van leegstand naar een plek om prettig te kunnen wonen en leven; dat is waar de finalisten in de challenge Mijn huis staat in Gelderland aan werken. Dat betekent ook extra aandacht voor de omgeving, de buurt, het klimaat en de natuur om ons heen. Meer weten?