Via DNA-onderzoek, deskundigenonderzoek en getuigenverklaringen en op basis van beeldmateriaal is vast komen te staan dat het aanvallende dier inderdaad een wolf was. Het gedrag van het dier was dusdanig doelgericht en agressief dat het als ernstig en afwijkend moet worden beschouwd. Zo zocht het dier actief mensen op, en liet het zich niet verjagen. Ook zijn er meer incidenten geweest met het dier, waarvan deskundigen hebben vastgesteld dat het dezelfde wolf betreft. Volgens de Landelijke Aanpak Wolf en het IPO-wolvenplan gaat het hier om een probleemwolf, waarbij het noodzakelijk is om op te treden.
Alternatieven
Na het incident op 13 april heeft de provincie in nauwe samenwerking met onder meer het ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselveiligheid en Natuur, de gemeente Ede en het Nationaal Park de Hoge Veluwe verschillende alternatieve maatregelen overwogen om de veiligheidsrisico’s weg te nemen. Denk bijvoorbeeld aan het afsluiten van het park, het toedienen van een pijnprikkel en het verjagen van het dier. Vastgesteld is dat deze maatregelen geen effect hebben (dieren kunnen het park in en uitlopen), niet uitvoerbaar zijn (pijnprikkel toedienen) of de kans op herhaling door dit specifieke dier niet wegnemen (verjagen).
Bezwaar
Het is mogelijk om bezwaar aan te tekenen tegen de omgevingsvergunning. Vanwege de spoedeisendheid in verband met de openbare veiligheid is sprake van een korte bezwaartermijn van 2 dagen. Deze gaat in zodra de vergunning op de website van de provincie is gepubliceerd.