Nieuw landbouwbeleid Gelderland: naar een duurzame landbouw en voedselvoorziening

Boeren en tuinders zijn keihard nodig voor onze voedselvoorziening en de plattelandseconomie. Daarom wil provincie Gelderland de boer en tuinder perspectief bieden.
Gepubliceerd op: 10-juli-2025

Maar niet alles kan overal. Daarom helpen we boeren om te innoveren, duurzamer te produceren, en te zorgen voor water, bodem en natuur. Dit is de kern van het nieuwe landbouwbeleid van provincie Gelderland, dat Gedeputeerde Staten hebben vastgesteld en naar Provinciale Staten hebben gestuurd.

Gedeputeerde Harold Zoet: “Met de huidige spanningen in de wereld willen wij voor ons voedsel in Europa minder afhankelijk worden van de rest van de wereld. Als landbouwprovincie pakken wij deze handschoen op. We borgen de voedselproductie in ons beleid. Tegelijkertijd staan we voor de opgave om duurzamer te produceren: minder uitstoot, minder gewasbeschermingsmiddelen, beter omgaan met water en bodem en dierenwelzijn. Agrariërs hebben in de achterliggende jaren al veel bereikt door te innoveren. De Nederlandse landbouw produceert inmiddels met de laagste milieu-footprint ter wereld. Ook voor de toekomst stimuleren we nieuwe innovaties die uitstoot verminderen en de milieu impact van de landbouw verlagen. 

Daarnaast zien wij een trend dat veel boeren overwegen om te stoppen. Dat is een zorg voor de voedselvoorziening op de lange termijn. Wij willen dat het in Gelderland aantrekkelijk blijft om te boeren, en investeren wij in structuurverbeteringen en in jonge boeren.”

Welke keuzes worden gemaakt?

Agrarisch vakmanschap staat in het nieuwe Gelderse landbouwbeleid voorop. We willen boeren zelf meer regie geven over hun bedrijfskeuzes, bijvoorbeeld bij het verminderen van de stikstofuitstoot: “In plaats van voorschrijven welke maatregelen een bedrijf moet nemen, willen we met agrariërs afspraken maken over de doelen die ze realiseren”, legt Zoet uit. “Bij deze zogeheten doelsturing bepaalt de ondernemer veel meer zelf hoe hij of zij het doel bereikt.” 

Nieuw is ook dat we een menukaart ontwikkelen die boeren en tuinders helpt bij het maken van keuzes in hun verdere ontwikkeling. Dat kunnen keuzes zijn op het gebied van verduurzaming, natuur-inclusief boeren, aanpassing van de bedrijfsvoering, verplaatsing of bedrijfsbeëindiging. Ons instrumentarium van kennis, ondersteuning en subsidies wordt hiermee in lijn gebracht. Zoet daarover: “Ook hier laten we de keuze zoveel mogelijk bij de ondernemer zelf, maar we proberen hem wel te helpen en te ondersteunen.”

Intensieve veehouderij kan door innovaties steeds schoner, en blijft een belangrijke speler. We maken geen keuzes tussen akkerbouw en veeteelt, maar zien juist dat deze elkaar aanvullen. En omdat er een generatiewisseling aankomt stimuleren we jonge boeren om een bedrijf over te nemen.

Niet alles kan overal

In Natura2000-gebieden en de emissiearme stroken er omheen, in grondwaterbeschermingsgebieden, gebieden met Kaderrichtlijn Wateropgaven, verdroogde gebieden en gemeenten zijn niet alle land- en tuinbouwontwikkelingen toegestaan. Nieuwvestiging staan we niet overal toe, wel ondersteunen we bij verplaatsing of extensivering van bedrijven. Op andere plekken verruimen we juist de mogelijkheden om verplaatsers te hervestigen.

Vervolg

Het nieuwe landbouwbeleid wordt ter vaststelling aangeboden aan Provinciale Staten. In een nog op te stellen uitvoeringsprogramma worden de keuzes verder uitgewerkt in maatregelen en instrumenten (zoals subsidieregelingen). Ook zullen enkele kaders worden vertaald naar regels in de Omgevingsverordening.

Harold Zoet: “Vergeet niet hoe belangrijk boeren en tuinders zijn voor onze primaire levensbehoeften. Dat verdient alle waardering! Met dit nieuwe beleid willen we agrariërs een toekomst bieden in onze mooie provincie.”

Het beleidskader Land- en Tuinbouw Gelderland is te vinden op de website van de provincie Overijssel.

Persvragen

Bent u op zoek naar informatie voor pers of heeft u vragen?