Het RPW is tot stand gekomen in nauwe samenwerking met de regio en vormt het nieuwe toetsingskader voor de(her) ontwikkeling van werklocaties. De nadruk ligt op het optimaal benutten van bestaande terreinen, met als doel ruimte te behouden voor bedrijven en te versterken. Naast herstructurering en intensivering wordt er ook gekeken naar nieuwe locaties.
Een belangrijk speerpunt in het programma is dat er ruimte blijft voor bedrijven in de hogere milieucategorieën (HMC). Deze bedrijven zijn belangrijk voor de regionale economie en voor de overgang naar een circulaire economie , maar staan onder druk door verstedelijking en woningbouw. Het RPW stelt daarom strikte eisen aan het veranderen van bedrijventerreinen: dat kan alleen als er volwaardige compensatie plaatsvindt). Met andere woorden: er moet ruimte blijven voor bedrijven, staat dit op de tocht dan moet dit elders in de gemeente of regio worden gevonden.
Helga Witjes, gedeputeerde Economie bij provincie Gelderland: “We staan voor grote ruimtelijke uitdagingen vanwege chronisch ruimtekort. Voor woningen, maar ook voor bedrijven. Voor een gezonde economie hebben bedrijven voldoende ruimte nodig om te kunnen ondernemen, en te kunnen groeien naar een meer circulaire economie. Dit geldt voor allerlei bedrijven, en in het bijzonder voor bedrijven in de allerhoogste milieucategorie, die meer hinder met zich meebrengen. Met dit programma beschermen we bewust deze ruimte voor bedrijven die moeilijk elders terecht kunnen. Tegelijk zetten we vol in op herstructurering en intensivering, zodat we duurzaam en toekomstgericht omgaan met onze schaarse ruimte.”
Het RPW 2025-2028 is ambitieuzer dan voorgaande edities en sluit naadloos aan op het provinciale beleid. Gemeenten worden verplicht om bij transformatieplannen van bedrijventerreinen aan te geven hoe te compenseren.