Van PFAS-klei naar schone bakstenen

De pilot is geslaagd. We pasten met succes een innovatieve methode toe om met PFAS vervuilde klei om te zetten in schone bakstenen. En dat op industriële schaal. Het resultaat is een duurzaam alternatief voor het storten van PFAS-klei.
Gepubliceerd op: 19-mei-2025

Het bedrijf Claybens voerde de pilot uit in samenwerking met onder andere de gemeente Doetinchem en provincie Gelderland.

Proef met vervuilde klei uit Doetinchem

Bij de Voltastraat in Doetinchem zat veel PFAS in de bodem door 1.300 lekkende vaten blusschuim. Gemeente Doetinchem ging op zoek naar een oplossing en kwam in contact met Claybens. Dit bedrijf ontwikkelt een techniek om PFAS-klei om te zetten tot schone bakstenen. Zou dat ook voor de Doetinchemse klei kunnen werken? Samen gingen ze met deze vraag aan de slag. 

Pilot geslaagd: bakstenen bakken verwijdert PFAS

Bakstenen worden lange tijd gebakken op temperaturen van 1000 tot 1200 graden Celsius. Deze temperaturen en de tijdsduur zorgen ervoor dat de chemische verbindingen waaruit PFAS bestaat, kapotgaan. In de stenen zit dus geen PFAS meer. De chemicaliën worden vernietigd in de oven. Claybens werkte meer dan 4 jaar aan deze oplossing. Eerst in het laboratorium en daarna steeds een stapje groter. In 2024 startte Claybens met partners uit de keten de eerste industriële pilot met vervuilde klei uit Doetinchem. In deze pilot verwerkten we PFAS-klei tot 50.000 schone bakstenen. Onafhankelijke tests bevestigen: de stenen zijn schoon, zijn veilig voor gebruik in de bouw en voldoen aan alle kwaliteitsnormen.

Portret Ans Mol

Succesvolle investering

We hebben succesvol geïnvesteerd in innovatie. Nu is het tijd om deze methode breder toe te passen.

Gedeputeerde Ans Mol

Provincie Gelderland

Duurzaam en circulair

Deze pilot bewijst dat de techniek op industriële schaal kan worden toegepast. Het productieproces is veilig voor mens en milieu. De bakstenen zijn schoon en bevatten geen PFAS. De stenen werden gekeurd en voldoen aan alle normen. Het proces biedt dubbele winst: minder schadelijk afval én een bijdrage aan de grote vraag naar duurzame bouwmaterialen. De 50.000 bakstenen van de pilot worden gebruikt in een bouwproject in gemeente Doetinchem.

Ernstig vervuilde grond niet weggooien

Deze pilot laat zien dat zelfs ernstig vervuilde grond niet weggegooid hoeft te worden, maar een 2e leven kan krijgen. Als gemeente zijn we trots dat dit juist in Doetinchem is gelukt.

Wethouder Ingrid Lambregts

Gemeente Doetinchem

Samenwerking

Voor dit succes werkten veel partijen samen. Gemeente Doetinchem stelde de vervuilde klei beschikbaar. Claybens leverde de techniek en leidde het project. Delgromij maakte en leverde de kleimengsels. Caprice baksteen bakte 50.000 bakstenen en opende hun fabriek voor alle metingen. Provincie Gelderland en het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat stelden geld beschikbaar. Ook hielp provincie Gelderland zodat alles binnen de wetten en regels kon en veilig gebeurde. Omgevingsdienst Regio Arnhem verleende de vergunning.

Brug bouwen

De betrokken partijen werkten in de keramische industrie óf met PFAS, maar niet met allebei. Claybens kon die brug bouwen.

Emy Bensdorp

Eigenaar Claybens

Toekomst

Claybens gaat na deze pilot verder met het ontwikkelen van de techniek en onderzoekt mogelijkheden om dit op nog weer grotere schaal te gaan doen.

Meer informatie leest u in de brochure.

Bent u op zoek naar meer (technische) informatie, kijkt u dan op de website claybens.com.