Het bedrijf Claybens voerde de pilot uit in samenwerking met onder andere de gemeente Doetinchem en provincie Gelderland.
Proef met vervuilde klei uit Doetinchem
Bij de Voltastraat in Doetinchem zat veel PFAS in de bodem door 1.300 lekkende vaten blusschuim. Gemeente Doetinchem ging op zoek naar een oplossing en kwam in contact met Claybens. Dit bedrijf ontwikkelt een techniek om PFAS-klei om te zetten tot schone bakstenen. Zou dat ook voor de Doetinchemse klei kunnen werken? Samen gingen ze met deze vraag aan de slag.
Pilot geslaagd: bakstenen bakken verwijdert PFAS
Bakstenen worden lange tijd gebakken op temperaturen van 1000 tot 1200 graden Celsius. Deze temperaturen en de tijdsduur zorgen ervoor dat de chemische verbindingen waaruit PFAS bestaat, kapotgaan. In de stenen zit dus geen PFAS meer. De chemicaliën worden vernietigd in de oven. Claybens werkte meer dan 4 jaar aan deze oplossing. Eerst in het laboratorium en daarna steeds een stapje groter. In 2024 startte Claybens met partners uit de keten de eerste industriële pilot met vervuilde klei uit Doetinchem. In deze pilot verwerkten we PFAS-klei tot 50.000 schone bakstenen. Onafhankelijke tests bevestigen: de stenen zijn schoon, zijn veilig voor gebruik in de bouw en voldoen aan alle kwaliteitsnormen.