Regels in voorbereiding voor stikstofstroken

Gepubliceerd op: 9-juli-2025

Deze regels zijn nog niet definitief. We willen eerst graag weten wat inwoners, ondernemers en organisaties nodig hebben aan hulp van ons om aan de regels te kunnen voldoen.

Waarom zijn deze regels nodig?

De natuur in Gelderland heeft het moeilijk doordat er te veel stikstof neerkomt. Daardoor kunnen we bijna geen natuurvergunningen meer verlenen. Hierdoor ligt bijvoorbeeld woningbouw of uitbreiding van bedrijven stil. We willen hier een oplossing voor, daarom werken we aan nieuwe regels. Hierdoor kan de natuur herstellen én maken we ruimte voor nieuwe plannen. Voor de 2 Natura 2000 – gebieden bij Winterswijk kijken we of het lopende gebiedsproces voldoende stikstofvermindering en natuurherstel oplevert. Als dit zo is, zijn daar geen stikstofstroken nodig.

Regels voor verschillende groepen

We denken aan regels voor verschillende groepen of sectoren. Zo denken we bijvoorbeeld aan: 

  • Minder stikstofuitstoot per dier en per hectare grond voor boeren. 
  • Schonere stookinstallaties en minder gasverbruik bij bedrijven. 
  • Meer elektrisch rijden door bedrijven en lagere snelheid op de snelwegen in de nachturen. 
  • Werken in de bouw met schonere (elektrische) machines.

We willen de verschillende sectoren helpen om aan deze regels te voldoen. We gaan in overleg en onderzoeken wat er mogelijk is op het gebied van subsidies, advies, begeleiding en maatwerk.

Meedenken? Dat kan!

In september en oktober 2025 kunnen betrokkenen uit de stroken meedenken over de plannen. We organiseren onder andere bijeenkomsten in dorpen en steden rond de Veluwe, de Landgoederen Brummen en Winterswijk. Ook kunt u uw mening geven via uw belangenorganisatie. En er komen provinciale contactpersonen voor persoonlijke gesprekken met bedrijven en agrariërs.

Meer informatie vindt u op deze webpagina. Voor eind augustus 2025 vindt u hier ook meer informatie over waar en wanneer we bijeenkomsten houden en voor wie.

Onderdeel van grotere aanpak

De uitwerking van deze stroken is een onderdeel van een grotere aanpak. De zogeheten Versnellingsaanpak Stikstof. Er is namelijk meer nodig dan alleen een aanpak in de stroken. Zo zijn er maatregelen nodig in heel Gelderland. Want om Gelderland van het slot te krijgen, moeten we werken aan natuurherstel en het verminderen van stikstofuitstoot in heel Gelderland. We hebben hierbij grote aandacht voor de Veluwe, als grootste stikstofgevoelige natuurgebied van Nederland, waar meer dan 50% van alle stikstofgevoelige natuur te vinden is. Zo kunnen we straks in Gelderland weer natuurvergunningen verlenen voor woningbouw, veilige wegen en uitbreiding van bedrijven.