Advies Commissie mer voor vernieuwing omgevingsvisie

We vernieuwen onze Gelderse omgevingsvisie. Om een goed besluit te kunnen nemen over de omgevingsvisie, voeren we verschillende onderzoeken uit die landen in een omgevingseffectrapportage. Op 22 mei 2025 ontvingen we van de Commissie mer advies over de reikwijdte en het detailniveau van de rapportage.
Gepubliceerd op: 22-mei-2025

Naast effecten op het milieu, onderzoeken we voor de vernieuwing van de omgevingsvisie ook thema’s als gezondheid, duurzaamheid en klimaatadaptatie. Het milieueffectrapport noemen we dan een Omgevingseffectrapport (OER). Voor deze onderzoeken stelden we een onderzoeksagenda op: de Notitie Reikwijdte en Detailniveau (NRD). Hierover vroegen we advies aan de Commissie mer.

In het advies haalt de Commissie 2 belangrijke punten aan. Het eerste punt is maak het omgevingseffectrapport gebiedsgericht. De provincie Gelderland kent namelijk gebieden die verschillen in milieudruk en opgaven. Kijk per gebied naar de knelpunten, opgaven en kansen. Analyseer dit goed en onderzoek vervolgens wat het effect is van verschillende ontwikkelingsmogelijkheden. Het tweede punt van de Commissie gaat over de termijn van de omgevingsvisie. Vanwege de wens van de provincie tot meer sturing en noodzakelijke keuzes op kortere termijn, adviseert de Commissie om daarnaast ook te kijken naar de benodigde veranderingen in de komende 10 jaar.

Het volledige advies van de Commissie m.e.r. vindt u op de website van de commissiemer.nl

Hoe ziet het vervolg eruit? 

Naast het advies van de Commissie mer kon in het voorjaar van 2025 iedereen op de NRD reageren door een ‘zienswijze’ (reactie) in te sturen. Alle ontvangen zienswijzen en onze reactie daarop bundelen we in een zogeheten zienswijzennota. De zienswijzennota is naar verwachting voor de zomer klaar. Iedereen die een zienswijze heeft ingediend, ontvangt bericht met onze reactie op de zienswijzen. Wij gaan aan de slag met het advies van de Commissie mer en gebruiken zowel dit advies als alle binnengekomen reacties bij het opstellen van het Omgevingseffectrapport (OER) en de uitwerking van de omgevingsvisie.

Uw mening telt – ook in de volgende fase 

De vernieuwing van de omgevingsvisie doen we samen. In de eerste participatieronde (september – november 2024) haalden we breed ideeën op bij inwoners, organisaties en andere betrokkenen. De uitkomsten staan in het participatieverslag en zijn verwerkt in de kadernota. Na de zomer volgt een 2e participatieronde. Dan toetsen we het concept: is het begrijpelijk wat we opschrijven? Wat vindt u van de inhoud en van de gemaakte keuzes? Zijn de milieueffecten juist en navolgbaar in beeld gebracht? Binnenkort vertellen we meer over hoe u kunt meedoen.  

Meer informatie over de omgevingsvisie

In de omgevingsvisie beschrijven we keuzes en plannen voor de toekomst en inrichting van Gelderland. En hoe we onze ruimte en leefomgeving willen gebruiken en beschermen. De omgevingsvisie is daarmee hét document dat Provinciale Staten gebruiken om beslissingen te kunnen maken over de inrichting van Gelderland. De huidige omgevingsvisie Gaaf Gelderland uit 2018 is niet meer actueel en stuurt te weinig. Ook voldoet de huidige omgevingsvisie niet op alle punten aan de Omgevingswet. Door de omgevingsvisie te vernieuwen, kunnen we beter inspelen op nieuwe ruimtelijke en maatschappelijke ontwikkelingen.