Het eerste burgerberaad klimaat

150 Gelderlanders kregen de kans om direct invloed uit te oefenen op het klimaatbeleid van provincie Gelderland. Gedeputeerde Staten ontvingen de adviezen die we gebruiken om ons klimaatbeleid te vernieuwen.
Burgerberaad_Hoofdfoto.jpg

De klimaatverandering raakt ons allemaal. Het beïnvloedt onze totale manier van leven. Daarom willen we meer inwoners betrekken bij de oplossingen en de aanpak van het klimaatprobleem.

Inwoners gaven eerst advies in online onderzoek

Het Gelders burgerberaad klimaat bestaat uit een burgerpanel én een burgerforum. 30.000 gelote Gelderlanders ontvingen een uitnodiging om mee te doen met het online onderzoek. We noemen de deelnemers het burgerpanel. Ook Gelderlanders die geen brief kregen, mochten meedoen aan het burgerpanel. Het online onderzoek was een Participatieve Waarde Evaluatie (PWE). Daarbij zitten inwoners op de stoel van een bestuurder en krijgen zij op een laagdrempelige manier dilemma’s voorgelegd. Deelnemers moesten keuzes maken over de dilemma’s en rekening houden met voorwaarden waar een echte bestuurder ook mee te maken heeft. Zoals een maximaal budget en de doelstelling uit het klimaatakkoord: 55% CO2-vermindering.

150 Gelderlanders schreven zwaarwegend advies

Deelnemers van het panel konden aangeven of ze ook wilden deelnemen aan het burgerforum. Uit de 1.000 aanmeldingen selecteerden we 150 mensen die een afspiegeling zijn van de Gelderse samenleving. Deze groep kwam 4 keer fysiek en 2 keer online bij elkaar. Zij schreven een zwaarwegend advies aan het dagelijks bestuur van de provincie (Gedeputeerde Staten). Dat deden ze op basis van de resultaten van het burgerpanel en allerlei andere informatie. Zowel het burgerpanel als het burgerforum zijn onafhankelijk van politieke en commerciële invloeden.

Van leren tot advies geven

Tijdens 4 dagen in het najaar van 2022 kwamen de 150 Gelderlanders samen. Tijdens de eerste dag maakten ze kennis met elkaar en met het onderwerp klimaat. De dag erna verdiepten ze zich in de klimaataanpak en de dilemma’s die spelen bij klimaatbeleid. Hierbij kregen ze hulp van klimaatexperts. Op de derde dag maakten ze de eerste deeladviezen en tijdens de laatste bijeenkomst stemden de deelnemers of ze voor, tegen of neutraal stonden tegenover de ruim 40 adviezen. In februari 2023 was het adviesrapport helemaal af en overhandigden de deelnemers het aan Gedeputeerde Staten. Gedeputeerde Jan van der Meer nam het rapport in ontvangst. 

Bent u benieuwd wat de deelnemers precies deden en wat zij van het burgerberaad vonden? Kijk op de webpagina van het burgerberaad voor meer informatie over de verschillende dagen, video’s van de bijeenkomsten en interviews met een aantal deelnemers. 

Het advies

Het burgerberaad gaf 44 adviezen over 14 klimaatonderwerpen. Uit alle adviezen komt een aantal rode draden naar voren. Het burgerberaad vindt het belangrijk dat maatregelen niet vrijblijvend zijn, maar meer door de overheid worden opgelegd. Ook is een goede verdeling van de lusten en lasten tussen bedrijven, inwoners en de overheid belangrijk. Er moet meer en betere informatie komen. Het burgerberaad vindt het ook belangrijk dat de overheid voorsorteert op technieken na 2030 en altijd transparant een kosten-batenanalyse maakt. Alle 44 adviezen en de toelichting leest u in de samenvatting van het adviesrapport

Klimaatbeleid 2023 en verder

We hebben het Gelders Klimaatplan vastgesteld. Hierin staan alle maatregelen die nodig zijn om de effecten van de klimaatcrisis te verminderen. Dit gaan we nu weer actueel maken. Daarbij gebruiken we het zwaarwegende advies van het burgerberaad.