Wanneer u een zwembad gaat oprichten, wijzigen (bijvoorbeeld verbouwen of renoveren) of uitbreiden, dan moet u dat bij ons melden.
Laatst gewijzigd op: 5-maart-2024
Wetgeving:
Omgevingswet
Procedure
Wanneer moet ik een melding doen?
U moet een melding doen voordat u een zwembad gaat oprichten, of een bestaand zwembad gaat wijzigen of uitbreiden. Zo kunnen we de plannen op tijd beoordelen. We controleren of het zwembad naar alle waarschijnlijkheid zal voldoen aan de regels voor veiligheid en hygiëne. Op die manier voorkomen we dat u later alsnog ingrijpende en dure bouwkundige of technische aanpassingen moet doen.
U hoeft geen melding te doen voor zwembaden:
bij een huishouden (bijvoorbeeld een zwem- of bubbelbad voor privégebruik);
in een badruimte of een niet-gezamenlijk gedeelte van een logiesfunctie (bijvoorbeeld een bubbelbad op een hotelkamer of een zwembad of jacuzzi bij een vakantiehuisje);
dat maximaal 24 uur aaneengesloten op een locatie staat (bijvoorbeeld een opblaasbaar zwembad bij een buurtfeest of een waterbak die een paar uur wordt gebruikt voor een hindernisbaan);
dat is bedoeld voor contact tussen mens en dier;
aan boord van schepen die niet permanent zijn afgemeerd (bijvoorbeeld een zwembad op een cruiseschip).
Doe de vergunningcheck in het Omgevingsloket om te zien of u een melding moet doen, of neem contact met ons op.
Welke voorwaarden gelden er?
U doet uw melding minimaal 3 maanden voor de start van de bouw, wijziging of uitbreiding.
Gaat u een nieuw zwembad openen of een bestaand zwembad wijzigen of uitbreiden? Dan doet u nog een melding minimaal 4 weken voor de (her)opening.
Hoe moet ik de melding doen?
U doet uw melding via het Omgevingsloket. U vindt een link naar het Omgevingsloket onderaan deze pagina. Om in te loggen heeft u DigiD of eHerkenning nodig.
Wat moet ik bij de melding toevoegen?
Voeg bij uw melding de volgende informatie toe:
een overzichtstekening van de inrichting met de meest belangrijke gedeeltes (zoals toiletten, douches, kleed- en garderoberuimten), en de ligging van deze gedeeltes ten opzichte van de baden
een stromingsschema van de waterbehandelingsinstallatie(s) met:
alle toe te passen onderdelen voorzien van een toelichting
een overzichtstekening en een dwarsdoorsnede van ieder bad met het diepteverloop en de inhoud van het bad
eventueel de plaats en soort van de te plaatsen recreatieve elementen, zoals een glijbaan of duikplank
Hoe lang duurt de afhandeling en wat kost het?
We hebben maximaal 8 weken nodig om uw melding te beoordelen en te toetsen, gerekend vanaf het moment dat u de melding doet. Wanneer u niet alle gevraagde informatie bij uw melding meestuurt, duurt de afhandeling langer. We behandelen meldingen op volgorde van binnenkomst. Doe uw melding dus op tijd. Het risico van starten zonder het beoordelingsrapport ligt bij u. Er zijn geen kosten verbonden aan het doen van deze melding.
Wat gebeurt er nadat ik een melding heb gedaan?
Meteen nadat u het formulier verzendt, ontvangt u een verzendbevestiging per e-mail.
Binnen 5 werkdagen ontvangt u per e-mail een zaaknummer waaronder we uw aanvraag hebben geregistreerd.
De gemeente waarin het (toekomstige) zwembad zich bevindt, ontvangt bericht van uw melding.
Daarna beoordelen we uw plannen inhoudelijk, waarbij we vaststellen of we verwachten dat uw zwembad veilig en hygiënisch zal zijn na (her)opening.
Uiteindelijk ontvangt u van ons het beoordelingsrapport.
Korte instructie Omgevingsloket
Klik op ‘Aanvragen’.
Log in met DigiD of eHerkenning.
Klik op ‘Start aanvraag’.
Vul de 2 projectvragen in. Klik op ‘Volgende stap’.
Vul het adres in of teken de locatie in (eerst inzoomen).
Klik op ‘Volgende stap’.
Kies activiteiten. Dit kan door als zoekwoord ‘Gelderland’ in te typen en de actiiteit te selecteren: ‘Gelegenheid bieden tot zwemmen of baden in een badwaterbassin’.
Voeg eventueel andere activiteiten die voor u van toepassing zijn toe door een ander zoekwoord te gebruiken. Klik op ‘Volgende stap’.
Vul het formulier verder in en voeg de bijlagen toe als het een definitieve melding betreft. Gaat het om een conceptmelding? Voeg dan alleen de al beschikbare bijlagen toe.
Kies in het 2e scherm van stap 7 voor ‘Conceptverzoek’ als u vooroverleg wilt en voor ‘Definitief’ als u de melding definitief wilt indienen.
Zie binnenkort voor meer informatie onze pagina over het Omgevingsloket.
Stel uw vraag via het vragenformulier. Of bel ons op nummer: 026 359 9999. Hier kunt u ook terecht wanneer het u niet lukt om een aanvraag digitaal op te sturen: u kunt deze dan per post sturen.