Inwoners op pad dankzij buurtbus Heteren-Kesteren

Lijn 237 Heteren-Kesteren en terug was ooit een reguliere buslijn. Toen de grote bussen niet meer reden, zorgden inwoners uit Zetten ervoor dat de dorpjes toch bereikbaar bleven.

Al 17 jaar rijdt op lijn 237 Heteren-Kesteren en terug de buurtbus. Elke werkdag om 07.00 uur vertrekt de eerste buurtbus uit Heteren. Daarna rijdt er elk uur eentje beide kanten op, tot 19.00 uur. “We rijden via de bushaltes, maar pikken mensen ook op andere plekken langs de route op en zetten hen onderweg af waar ze willen”, vertelt chauffeur en coördinator Jan van Driel. Zo kunnen ook inwoners die afhankelijk zijn van het openbaar vervoer makkelijk boodschappen doen, op visite gaan en verder reizen. “De stadsbus vanuit Arnhem eindigt in Heteren, waar de buurtbus begint. In Opheusden zitten veel winkels en vanuit Heteren gaan veel mensen naar Zetten om inkopen te doen. In dorpjes als Randwijk en Dodewaard komt verder niks, dat is afgelegen gebied. Mensen zijn zeer blij dat de buurtbus rijdt.”  

De buurtbus past ook steeds beter bij het andere openbaar vervoer. “In het begin kon je alleen contant een kaartje kopen”, vertelt chauffeur en coördinator Jan van Driel. “Nu kunnen reizigers inchecken met hun ov-chipkaart of pinpas.”

Steun van de provincie is heel welkom

Je hebt allerlei mensen in de bus, dat is heel leuk. Ik ben dankbaar dat ik hen mag helpen. Bussen zijn duur, dus geld is nodig. De hulp voelt ook als aanmoediging om door te gaan.

Jan van Driel

Vrijwillig chauffeur en coördinator