Interview Nienke Kok

Nienke Kok is senior werkvoorbereider bij de afdeling Uitvoering Werken. Samen met haar team bereidt zij onze projecten buiten voor. Denk aan onderhoud aan provinciale wegen of de aanleg van een fietspad.
Nienke Kok

Soms loop ik over straat en zie dat het beter is dan dat het was. Dan denk ik: daar was ik onderdeel van!

Als ergens onderhoud nodig is, maken we als team allerlei keuzes: wat moet er gebeuren, welke materialen gebruiken we, hoeveel geld is er beschikbaar, enzovoort. Daarna werk ik de aangeleverde schets uit tot een tekening waarop staat wat we precies gaan doen. Regelmatig is zo’n tekening meer dan een meter lang. Daar kun je dus heel veel op kwijt, en dat moet ook. Bij de tekening schrijf ik een bestek. Dat is een contract waarin heel gedetailleerd staat wat er nodig is. Iets kan er heel simpel uitzien, maar het werk zo op papier zetten dat iedereen het snapt, is een hele uitdaging. Dat vind ik juist leuk. Geef me een heleboel onsamenhangende informatie, en ik zie de rode draad. Of wat er niet klopt. Zo’n puzzel oplossen vind ik heerlijk.

Rond een weg spelen veel belangen. Dat maakt projecten complex, en juist daarom wilde ik voor de provincie werken. Er liggen kabels en leidingen, we houden rekening met mogelijke archeologische vondsten, explosieven en recreatie. En inwoners zijn zo bekend met hun eigen stukje wereld, dat ze daar duidelijke ideeën over hebben. Soms zijn hun belangen anders dan de onze. Als het lukt om met zijn allen de situatie beter te maken en inwoners tevreden zijn, ben ik blij. Daar doe ik het uiteindelijk voor.

Collega’s zijn erg behulpzaam en ik kan veel van hen leren. Vanwege mijn autisme en complexe PTSS heb ik moeite met prikkels en nieuwe situaties. Assistentiehond Hugo helpt me hierbij. Collega’s staan open voor wat ik nodig heb. Fijn, want voor ons werk is goed samenwerken heel belangrijk. Als er iets klaar is, zijn we ook samen trots.

Soms loop ik over straat en zie dat het beter is dan dat het was. Dan denk ik: ‘Daar was ik onderdeel van’. Maar ik ben er vooral trots op dat wij technisch specialisten veel meer kijken naar de omgeving dan vroeger. We leggen bijvoorbeeld faunaduikers aan, zodat dieren veilig naar de overkant kunnen. En we houden rekening met duurzaamheid, een heel belangrijk doel van de provincie. Om de uitstoot van CO2 te beperken, denken we goed na over welke werkzaamheden echt nodig zijn, en hoe we die uitvoeren. Het asfalt van de Zevenheuvelenweg in Groesbeek is bijvoorbeeld aan vervanging toe. Dan kijken we meteen wat we nog meer kunnen doen, en hoe het veiliger kan. Dan hoeft de weg maar 1 keer op de schop. Dat is voor iedereen prettiger.