De warmtetransitie is niet alleen een technische en financiële opgave, maar ook een sociale opgave. De gevolgen van de warmtetransitie worden zichtbaar in elke wijk, in elke straat en achter elke voordeur. Gemeenten hebben de regie over de warmtetransitie. Wij ondersteunen gemeenten om de transitie te versnellen. Op deze pagina leest u over een aantal van de instrumenten en vindt u meer informatie over warmtebronnen.
Het Expertteam Warmte
Gemeenten beslissen zelf hoe ze de warmtetransitie lokaal vormgeven. Het Expertteam Warmte biedt alle gemeenten technische ondersteuning met kennis over bijvoorbeeld warmtetechnieken, financiering en juridische zaken. Wijk van de Toekomst
Het programma Wijk van de Toekomst begeleidt bewonersinitiatieven, gemeenten en andere partijen bij het toekomstbestendig maken van de wijken. Deelnemers krijgen project-, proces-, communicatie- en participatieondersteuning bij de uitvoering van de wijkplannen. Zo versnellen we de warmtetransitie in de wijk.Gelders Warmte Infra bedrijf
Geen aardgas meer in de woningen maar duurzame warmte van de restwarmte van een bedrijf, oppervlaktewater of uit de aarde die via warmtenetten naar woningen wordt gebracht. Zo gaan we meer Gelderse woningen verwarmen de komende jaren. In Gelderland liggen al warmtenetten die vaak bij de ontwikkeling van nieuwbouwwoningen zijn aangelegd. De markt pakt op dit moment de aanleg van nieuwe warmtenetten bij bestaande woningen niet voldoende op. De provincie ziet een rol voor de overheid om de aanleg te versnellen. Samen met Alliander, IEG fonds (van OostNL) en gemeenten werken we aan het oprichten van een Gelders Warmte infrabedrijf. Dit bedrijf moet warmteleidingen gaan leggen en samen met (lokale) warmteleveranciers de gebouwde omgeving van warmte voorzien. Hoe het precies eruit gaat zien werken we nu verder uit.
Duurzame warmtebronnen
We gebruiken nu nog vaak aardgas voor het verwarmen van gebouwen en industriële processen. Maar er zijn in Gelderland ook andere, duurzame warmtebronnen waar we gebruik van kunnen maken. We kunnen bijvoorbeeld warmte halen uit oppervlakte-, of rioolwater, de zon, of diep uit de bodem (geothermie). Provincie Gelderland ondersteunt de zoektocht naar alternatieven en werkt mee aan onderzoeken en experimenten. Binnenkort is de Warmteatlas beschikbaar. De Warmteatlas geeft gemeenten informatie over de verschillende warmtebronnen. Ook staat er informatie op over de vraag naar warmte en warmtenetten.
Vormen van warmtetransitie