Waterkracht

In Gelderland is er veel water en er stromen grote rivieren. Deze rivieren zijn goed te gebruiken voor waterkracht. Wij vinden het belangrijk om deze techniek verder te ontwikkelen, zodat we waterkracht op meer plekken kunnen gebruiken.

Wat is waterkracht?  

Bij waterkracht wordt stromend water gebruikt om energie op te wekken. Het water zorgt voor beweging. Een turbine kan de kracht van die beweging omzetten in stroom. Er zijn 2 soorten waterkracht: waterkracht door vallend water en waterkracht door vrij stromend water, zoals in de Gelderse rivieren. 

Waarom waterkracht? 

We gebruiken steeds meer elektriciteit. Ook stappen we over op duurzame energie. Daardoor raakt het elektriciteitsnetwerk steeds voller. Om in de toekomst genoeg en betrouwbare stroom te hebben, zijn er verschillende soorten energiebronnen nodig. Daarom moedigen we het gebruik van nieuwe duurzame energiebronnen aan. Waterkracht is een duurzame, stabiele en voorspelbare energiebron. Voor de toepassing is weinig ruimte nodig. Ook is het mogelijk om de opgewekte energie direct aan de omgeving te leveren. Dit ontlast het volle elektriciteitsnetwerk.

Kansen voor waterkracht uit Gelderse rivieren 

We hebben onderzocht wat de mogelijkheden zijn om energie op te wekken uit waterkracht in de Gelderse rivieren de IJssel en de Waal. Het gaat om waterkracht die gebruikmaakt van de stroming in deze rivieren. Via waterkrachtpotentie is te zien hoeveel energie op een bepaalde plek opgewekt kan worden. Deze informatie helpt initiatiefnemers die met waterkracht aan de slag willen.  

Kansen en aandachtspunten bij waterkracht 

Er zijn verschillende kansen en aandachtspunten bij het gebruik van waterkracht:  

  • Kleine (drijvende) waterkrachtcentrales kunnen met de huidige techniek op een duurzame manier energie opwekken, zonder de natuur te verstoren.  
  • Deze installaties leveren niet heel veel energie, maar lokaal kunnen ze een belangrijke bijdrage leveren aan de stroomvoorziening. Het is mogelijk om de stroom direct te leveren aan de omgeving via een lokaal kabelnetwerk. 
  • Voor het plaatsen van een kleine waterkrachtcentrale is geen aanpassing van het bestemmingsplan nodig. En de reacties uit de markt zijn positief. 
  • Er zijn kansen om waterkracht te combineren met warmtewinning uit water. Dit betekent dat je een waterkrachtcentrale kunt koppelen aan een installatie die warmte uit water haalt.   
  • Het is niet eenvoudig om van plan tot uitvoering te komen. Er zijn veel procedures en vergunningen nodig. We moeten bijvoorbeeld rekening houden met de scheepvaart, afvoer van het water en bescherming van de natuur. Ook moet de opgewekte stroom via een dijk naar land worden gebracht.  

Verder ontwikkelen

We zien kansen voor waterkracht, maar de techniek is nog in ontwikkeling. Het zal daarom nog even duren voordat we waterkracht op grotere schaal kunnen gebruiken. Om de technologie verder te ontwikkelen, ondersteunen we proefprojecten met financiering. Deze projecten laten zien wat goed werkt en kunnen een voorbeeld zijn voor andere plekken. We werken ook samen met Rijkswaterstaat om geschikte plekken voor te bereiden, zoals het project Waalkracht bij Zaltbommel.