Bestrating en anti-onkruidpasta

Beton van olifantsgras of geopolymeerbeton. En hoe voorkom je onkruid natuurlijke wijze? Door zand in de voegen te ‘lijmen’ met anti-onkruidpasta van natuurlijke hars.

Bestrating 1

Het is rietachtig, groeit als kool en wordt manshoog. Ganzen hebben er een hekel aan, ideaal dus om ze diervriendelijk mee te weren van de start- en landingsbanen op Schiphol. We hebben het over miscanthus, oftewel olifantsgras. Wat trouwens nóg een geweldige eigenschap heeft: tijdens de groei neemt deze plant veel CO2 op uit de lucht. Bovendien kun je er (na bewerking) bouwmaterialen van maken. In dit geval vulmateriaal voor tegels en betonplaten. Die verder bestaan uit gerecycled grind en zand van vergruisd betonpuin. Het resultaat is een betonplaat van oud beton en biobased materiaal, waaraan de picknicktafel verankerd zit. De betonplaat wordt aan het eind van zijn leven ook nog eens hergebruikt voor weer nieuwe producten.

Bestrating 2

Deze tegels van geopolymeerbeton laten ook graag over zich lopen. Wat dat is? Beton waar geen cement aan te pas komt, want dat is vervangen door industriële bijproducten. Dat is restmateriaal uit de industrie, niet biobased, wel circulair. Geopolymeerbeton bestaat deels uit betongranulaat, dat vergruisd oud beton is. Ook zitten er hoogwaardige mineralen uit industriële reststof in. Dat we cement als ingrediënt overslaan heeft een groot voordeel: het zorgt voor 50% minder CO2-uitstoot.

Anti-onkruidpasta 

Tussen tegels kan onkruid groeien. Gif spuiten, wegbranden of behandelen met heet water is niet milieuvriendelijk. En dat kost veel energie. Vegers zijn ook slecht, want deze kunnen door slijtage microplastics in het milieu brengen. Toch willen we graag van het onkruid af, maar hoe doe je dat netjes? Door het zand in de voegen te ‘lijmen’ met anti-onkruidpasta van natuurlijke hars. Deze aanpak bespaart tijd, geld, energie en het houdt de bestrating fraai. Nog een voordeel: bij renovatie van het straatwerk is het voegzand opnieuw te gebruiken. De natuurlijke hars is namelijk niet vervuilend voor het milieu.

Kijk eens rond!

Er staan nog veel meer producten in de proeftuin. Scan de QR code op het bordje voor meer informatie over het voorwerp. Zoals bijvoorbeeld de belijning. Dit is geen 'gewone' verf, maar natuurverf van kleideeltjes en boomhars.