Instrumentarium: Welke mogelijkheden heeft u om middenhuur te realiseren én behouden?

In dit 5e artikel gaan we in op de reguleringsvormen die u als gemeente kunt inzetten om meer middenhuurwoningen te realiseren én te behouden in het middensegment. Ook gaan we in op de groeiende regulering vanuit het Rijk.

De woningmarkt staat onder hoogspanning en veel huishoudens zitten hierdoor in de knel. Middenhuurwoningen kunnen een belangrijke oplossing bieden voor woningzoekenden met een middeninkomen. Met hulp van het Actieplan Wonen willen we daarom middenhuur stimuleren. Met een zesdelige artikelenreeks helpen we gemeenten en andere partijen die werk willen maken van middenhuur een eind op weg. We dagen u uit samen de handschoen op te pakken en werk te maken van meer middenhuurwoningen.

U kunt als gemeente een divers instrumentarium inzetten om meer middenhuur in uw gemeente te realiseren en te behouden. Vaak gaat het om een combinatie van verschillende instrumenten die het beste gebundeld ingezet kunnen worden, afhankelijk van uw situatie.  

Mira Jansen, beleidsmedewerkster wonen gemeente Rheden, over middenhuur

In de Woonvisie hebben wij opgenomen dat in elk project in onze gemeente 70% van de woningen betaalbaar moet zijn. Dat betekent: sociale huur, middenhuur en koop tot de NHG grens. Zo scheppen we aan de voorkant duidelijkheid. En omdat we duidelijkheid scheppen verloopt de samenwerking met projectontwikkelaars goed is onze ervaring. Daarnaast heeft de gemeente afgelopen jaar de doelgroepenverordening voor sociale huur uitgebreid naar middenhuur. Hierdoor kunnen we beter sturen op de toewijzing maar ook de instandhouding van middenhuurwoningen. Zo leveren we met lokale instrumenten onze bijdrage aan de opgave voor meer middenhuur in de provincie, aldus Jansen.

Blijvend aan de slag met middenhuur Gelderland

De woningnood in Gelderland is hoog. Vooral starters en alleenstaanden, maar ook ouderen komen moeilijk aan een voor hen betaalbare woning. Tot 2030 moeten er in Gelderland ruim 80.000 nieuwe woningen worden gebouwd. Met het Actieplan Wonen versnellen we tot en met 2025 de bouw van 45.000 woningen. Met gemeenten, regio's, woningcorporaties, bouwers, beleggers en ontwikkelaars zetten we ons in voor versnelling van de woningbouw, meer betaalbare woningen en flexibele woonvormen. Een van de 14 acties is ‘middenhuur stimuleren’.

Wilt u op de hoogte blijven?

Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief Wonen. U ontvangt automatisch ons laatste nieuws over wonen in uw mailbox.