Clean Energy Hubs voor goederenvervoer

Een Clean Energy Hub (CEH) is een tank-, laad- of bunkerstation. De Hub heeft minimaal 2 alternatieve, duurzame energiebronnen en is vooral gericht op zwaar goederenvervoer. De Hub kan ook gericht zijn op andere faciliteiten. Zoals openbaar vervoer, horeca, truckparking en vergaderruimtes.
Laatst gewijzigd op: 8-november-2023

Verduurzamen zwaar goederenvervoer

Clean Energy Hubs zijn er om verduurzaming van zwaar goederenvervoer mogelijk te maken. Een aantal provincies in de Goederenvervoercorridor (routes van Rotterdamse Haven naar Duitsland), het Rijk en havenbedrijf Rotterdam ontwikkelen hiervoor samen een strategie. Het programma is onderdeel van het programma Goederenvervoercorridors. De acties zijn gericht op wegtransport en binnenvaart. De meest kansrijke brandstoffen voor het zwaardere transport zijn biobrandstoffen, HVO, GTL, CNG en Bio LNG (groen gas), elektra en waterstof.

Locatietool Clean Energy Hubs

De projectgroep Clean Energy Hubs heeft in samenwerking met Ecorys en Rijkswaterstaat een locatietool ontwikkeld waarmee kansrijke locaties voor duurzame tank- en laadpunten zijn te vinden. Er zijn circa 25 kaartlagen en verschillende functies beschikbaar om locaties te vinden. De locatietool focust op zwaar vervoer over weg en water.