Gelderland wil de ontwikkeling van energy hubs in moeilijke tijden juist wel doorzetten

De gevolgen van netcongestie dreigen nu al fors te worden voor Gelderland. Er is nog minder ruimte op de stroomnetten dan gedacht, zegt netbeheerder TenneT. Initiatieven die het stroomnetwerk juist moeten ontlasten komen hierdoor in gevaar.
Gepubliceerd op: 2-februari-2024

Gelders energiegedeputeerde Mol hecht een groot belang aan het wel door ontwikkelen van energy hubs. “Nu stil zitten, is geen optie.”

Er is nog minder ruimte op het elektriciteitsnetwerk dan gedacht. Er moet ‘maatwerk’ komen rond de realisatie van toekomstige energy hubs in Gelderland, Flevoland en Utrecht (FGU), aldus de netbeheerder. Hiermee wordt een rem op Gelderse, lokale initiatieven gezet, die juist perspectief willen bieden aan bedrijven die zitten te springen om een aansluiting. Gelderland is geschrokken van deze boodschap en roept TenneT op om samen met de geplande hubs te kijken onder welke condities het wèl kan. Het gaat om Gelderse locaties in o.a. Duiven, Zutphen, Nijmegen, Harderwijk, Barneveld , Ermelo,  Overbetuwe, Apeldoorn en Deventer. Gelderland wil daarom op korte termijn duidelijkheid. Wat kan er - wat het ontlasten van het stroomnetwerk betreft - nog wel aan initiatieven ontwikkeld worden? Gelderland staat klaar om met netbeheerders, bedrijven en gemeenten dit maatwerk te leveren. De provincie snapt het belang van een stabiel netwerk, maar wil ook perspectief voor onze bedrijven. Daarom wil Gelderland - in samenwerking met FGU-partners - op een select aantal locaties energyhubs realiseren. Een nationale pilot met experts van LAN (landelijk actieprogramma netcongestie) m.m.v. het ministerie van Economische Zaken en Klimaat en de netbeheerders. 

 

Bij de eerste zorgen die over netcongestie werden geuit, moesten de provincies Flevoland, Gelderland en Utrecht rekening houden met 2026. Inmiddels blijkt de impact al veel groter. Een zeer zorgelijke situatie, wat Gelders gedeputeerde Ans Mol betreft. ”We moeten door, stil zitten is geen optie.”  Nu wordt duidelijk dat ook de initiatieven die netcongestie moeten ontlasten, onder druk komen te staan. Met mogelijk forse consequenties voor inwoners en het bedrijfsleven.

Gelders energiegedeputeerde Ans Mol: “Vandaag beseffen we dat de netcongestie sneller op onze provincies afkomt. Ik wil meer duidelijkheid van TenneT, ik wil weten waar we aan toe zijn. We betreuren het dat de energy hubs, die eigenlijk bijdragen aan het ontlasten van het stroomnetwerk, vertraging lijken op te lopen. Desondanks gaan we er alles aan om aan de door ons voorgestelde pilots een succes te maken. Dat verdienen onze inwoners en bedrijven.” 

Gelders gedeputeerde voor Economie, Helga Witjes, vult aan: ”We hebben met ondernemers uitgewerkte plannen gemaakt voor energyhubs op bedrijventerreinen en die staan in de startblokken. Teleurstellend om dan te horen dat die ook niet meer overal kunnen. We moeten voorkomen dat de regionale economie stilvalt. Dat dreigt te gebeuren als ondernemers op bedrijventerreinen niet verder kunnen. Daarom doen we een klemmend beroep op de netbeheerders om ons én ondernemers zo snel mogelijk inzicht te geven hoe en waar we wél energyhubs kunnen realiseren. Zodat we landelijk kunnen laten zien wat wél kan én Gelderse ondernemers perspectief kunnen bieden."

Om de gevolgen van netcongestie zoveel mogelijk tegen te gaan, heeft Gelderland het Plan van aanpak Gelderse energie-infrastructuur (GEIS) ontwikkeld. Hierin werken overheden en netbeheerders samen aan oplossingen om energie voor inwoners en bedrijven te realiseren, ondanks de verwachte problemen rondom de elektriciteitsvoorziening.

Persvragen

Bent u op zoek naar informatie voor pers of heeft u vragen?