Woning Gezocht! – Van leegstand naar wonen Dieren

De woningnood in Gelderland is hoog. Tot 2030 moeten er ruim 80.000 nieuwe woningen worden gebouwd in Gelderland. Hoe helpen we iedereen aan een passende woning? We vertellen er meer over in de reeks: ‘Woning Gezocht!’
Woning Gezocht! – Van leegstand naar wonen Dieren
Gepubliceerd op: 19-augustus-2022

In de 3e editie van Woning Gezocht! bezoekt gedeputeerde Peter Kerris De Huisdieren in Dieren. In gesprek met Dinand Hofsteenge, 1 van de finalisten van de challenge Mijn huis staat in Gelderland, zoekt hij een antwoord op de vraag: “Hoe verander je een leegstaand oud schoolgebouw in een betaalbare woning?”

Woning Gezocht! Van leegstand naar wonen Dieren

Woning Gezocht! Van leegstand naar wonen Dieren transcriptie

We zien gedeputeerde Peter Kerris voor een oude kleuterschool in Dieren staan. Dinand en Peter lopen naar elkaar toen en ontmoeten elkaar voor het schoolgebouw. Peter en Dinand hebben een gesprek in de tuin van het voormalig schoolgebouw. We zien beelden van de binnenkant van het gebouw, zoals de douche, de gang, de keuken en de woonkamer. Deze beelden worden afgewisseld met beelden van het gesprek van Dinand en Peter en beelden van de tuin. Vervolgens zijn we Peter binnen uitleg krijgen van een van de bewoners. En gaan we daarna weer terug naar beelden van het gesprek die worden afgewisseld met beelden van de kat, de tuin, het gebouw en de hond. We eindigen met Peter buiten met het voormalig schoolgebouw op de achtergrond. Je ziet in de tuin wat mensen rondlopen. Eindtitel van de provincie Gelderland met daarop: Woning gezocht! Van leegstand naar wonen www.mijnhuisstaatingelderland.nl

Samenwonen in een oude kleuterschool

In Dieren-Noord staat de prachtige monumentale voormalige Willem Kölling Nutskleuterschool. Het gebouw is zeer geschikt om, met behoud van de historische kenmerken, ruimte te geven aan een woongroep. De finalisten van Woongroep De Huisdieren zijn druk bezig het pand te verbouwen. 

Ze gaan een woongroep vormen. Ze willen allemaal graag met andere mensen wonen waar ze weer iets van kunnen leren. Tegelijkertijd was het ook dé oplossing voor hen om als starters op de woningmarkt op een betaalbare manier een woning te kunnen kopen. De groep schiet flink op. Eerder liet de groep al in een filmpje zien hoe zij in hun plannen extra aandacht hebben voor de energietransitie. Inmiddels is de aannemer klaar en wonen er 7 Huisdieren in de voormalige kleuterschool.

Op de hoogte blijven? Je kunt De Huisdieren volgen op hun instagram-account @woongroepdehuisdieren

Mijn huis staat in Gelderland

Veel mensen zoeken een huis, ook in Gelderland. Tegelijkertijd is er veel leegstand. We willen woningzoekenden helpen. Een leegstaande gebouw kan een oplossing zijn. Minder leegstand maakt een gebied prettiger om te wonen. We koppelen daarom met de challenge Mijn huis staat in Gelderland woningzoekenden aan leegstaande gebouwen. Zo zorgen we samen voor extra woningen, verminderen we leegstand en verduurzamen we buurten en wijken. Resultaat: Gelderland blijft een fijne plek om te wonen.

Actieplan Wonen

Samen met onder andere gemeenten, regio's, woningcorporaties, bouwers, beleggers en ontwikkelaars zoeken we naar oplossingen voor de woningnood. Dit is een opgave waar niet 1 oplossing voor is. Op verschillende manieren helpen we mee aan versnelling van de woningbouw, meer betaalbare woningen en meer flexibele woonvormen. Met het Actieplan Wonen versnellen we tot en met 2025 de bouw van 40.000 woningen.