Challenge Mijn huis staat in Gelderland

Extra woningen, minder leegstand, duurzame buurten.
Challenge Mijn huis staat in Gelderland
Laatst gewijzigd op: 1-februari-2022

Veel mensen zoeken naar een huis, ook in Gelderland. Tegelijk staan er gebouwen leeg. Als provincie willen we woningzoekenden helpen. We zien een deel van de oplossing in de gebouwen die nu leeg staan. En minder leegstand maakt een gebied tot een prettigere plek om te wonen. Daarom koppelen we met de challenge ‘Mijn huis staat in Gelderland’ woningzoekenden aan leegstaande gebouwen.

Zo zorgen we samen voor extra woningen, verminderen we leegstand en verduurzamen we buurten en wijken. Resultaat: Gelderland blijft een fijne plek om te wonen.

Blijf op de hoogte

Onderaan deze pagina vindt u het laatste nieuws over de challenge. Ook vindt u daar meer informatie over de challenge

Over de challenge

Samen met ons en hun gemeente maken de deelnemers een plan, verbouwen ze de gebouwen naar woningen en de directe omgeving naar een leefbaar gebied. En dat in de vorm van een challenge. Uiteindelijk wordt zowel gekeken naar de transformatie van de gebouwen, als naar de transformatie van of samenwerking met de omgeving. In 2023, wanneer de meeste projecten klaar zijn, zijn er twee prijzen te verdelen: de prijs voor beste gebouwtransformatie en de (publieks)prijs voor de groep die de omgeving het beste verandert in een aantrekkelijk gebied.

Zo zorgen we samen voor extra woningen, verminderen we leegstand en verduurzamen we buurten en wijken. Resultaat: Gelderland blijft een fijne plek om te wonen.

De challenge ‘Mijn huis staat in Gelderland!’ is een initiatief van de provincie Gelderland. De organisatie van de challenge doen we samen met de deelnemende gemeenten. Samen organiseren we verschillende activiteiten die de deelnemers helpen hun projecten te realiseren.

Stappenplan Challenge

De Challenge is opgebouwd uit 6 stappen. In de eerste stappen gingen we op zoek naar geschikte locaties en groepen deelnemers die met deze gebouwen aan de slag willen. Bekijk de video met de stappen en daaronder het stappenplan. 

De 6 stappen van de Challenge

De 6 stappen van de Challenge transcriptie

Wil jij je eigen woning bouwen op een unieke plek in Gelderland? In onze provincie staan veel gebouwen leeg en zoeken tegelijkertijd veel mensen een huis. Ben jij er daar een van? Dan dagen we je uit in de challenge ‘Mijn huis staat in Gelderland’! Hoe dan? Zo! Stap 1 Wij zoeken leegstaande gebouwen. En spreken met de gemeente af dat ze bewoond mogen worden. We maken jou duidelijk wat daarvoor nodig is. Stap 2 Op zoek naar woningzoekende. Hoor jij bij of ken jij een bewonersgroep die op zoek is naar een goede plek om samen te gaan wonen? Meld je dan aan! Stap 3 Jij kiest één van de geselecteerde gebouwen. Met jouw toekomstige buren houd je een pitch voor de eigenaar en de gemeente. Zij kiezen welke groep het pand gaat bewonen. Stap 4 Je maakt een plan voor 3 zelfgekozen uitdagingen. Dat doe je samen met jouw groep en met onze experts. De groep met de beste plannen wordt beloond! Stap 5 Met jouw groep verbouw je het leegstaande pand. Met onze hulp bouwen jullie er duurzame woningen in en verbeteren de omgeving. Stap 6 De vakjury kiest het best verbouwde pand. En de buurt kiest de winnaar van de mooist opgeknapte omgeving. Wil jij samen met jouw nieuwe buren duurzame droomwoningen bouwen? Geef je dan nu op via mijnhuisstaatingelderland.nl

Stappenplan

Stap 1 - Meld je leegstaande gebouw aan (januari t/m juni 2020)

Met gemeenten, woningcorporaties en eigenaren gingen we op zoek naar geschikte leegstaande gebouwen in Gelderland waar ook mensen mogen wonen. We hebben alvast een aantal onderzoeken uitgevoerd: hoeveel woningen kunnen hier gebouwd worden, wat is er nodig om het gebouw te verbouwen en wat gaat dit kosten? De informatie kun je vinden op de locatiepagina.

Stap 2 – Woningzoekenden gezocht (juni 2020 t/m december 2020)

We gingen op zoek naar woningzoekenden die samen willen bouwen. We zochten bestaande woongroepen, woongroepen in oprichting en individuen die bij bestaande groepen willen aansluiten of zelf een groep willen vormen. Je bouwt samen aan je eigen huis.

Stap 3 – Verrijk je plan (januari 2021 t/m juni 2021)

Je kiest een van de geselecteerde gebouwen. Jullie maken op hoofdlijnen een plan. Hoe zien jullie droomwoningen eruit? Welke talenten hebben jullie in de groep en welke mis je nog? Dit plan pitchen jullie aan de gemeente en de eigenaar van het gebouw. Zij kiezen welke groep daar mag gaan wonen en maken afspraken over verhuur of verkoop van het gebouw.

Stap 4 – Aan de slag! (mei/juni 2021)

Samen met je nieuwe buren benoem je 3 uitdagingen voor jullie gebouw en omgeving. Wil je bijvoorbeeld energieneutraal wonen, eenzame ouderen in jullie nieuwe wijk helpen of de teruglopende bijenpopulatie in jullie tuin een plekje geven? In ontwerpateliers ga je met experts aan de slag om oplossingen voor deze 3 uitdagingen te bedenken. Heb jij samen met je buren het beste plan, dan word je beloond!

Stap 5 – Realiseer je plan (2022 – 2023)

Met jouw groep verbouw je het leegstaande pand om naar woningen en verbeter je de omgeving. Je schakelt zelf een aannemer in die jullie bij de verbouwing gaat begeleiden. Met filmpjes, blogs, vlogs en berichtjes op social media houden jullie je volgers op de hoogte van jullie project. Zo nemen jullie ook anderen mee in jullie avontuur. En: hoe meer fans, hoe groter jullie kans op de publieksprijs.

Stap 6 – Wie is de winnaar? (2023)

Als je meedoet, ben je hoe dan ook een winnaar: je krijgt de kans om een leegstaand gebouw om te toveren tot jouw droomwoning. Hierbij word je bijgestaan door een procesbegeleider en experts. Aan het einde van de rit zijn er twee prijzen te verdelen: de prijs voor beste gebouwtransformatie en de (publieks-)prijs voor de groep die de omgeving het beste verandert in een aantrekkelijk gebied.

Locaties

Als deelnemer van ‘Mijn huis staat in Gelderland’ wordt er een unieke kans geboden om je eigen woning te bouwen in een leegstaand gebouw in Gelderland. Zie jij jezelf al wonen in een van deze locaties?

Nieuws

Bekijk al het nieuws over de challenge Mijn huis staat in Gelderland van 2021 en eerder op Archiefweb.