Willem Kölling Nutskleuterschool in Dieren

In Dieren-Noord staat de prachtige monumentale voormalige Willem Kölling Nutskleuterschool. De gemeente zoekt nu naar een nieuwe invulling. Het gebouw is zeer geschikt om - met behoud van de historische kenmerken - ruimte te geven aan twee à drie woningen of een woongroep.
Willem Kölling Nutskleuterschool in Dieren

Willem Kölling Nutskleuterschool in Dieren

Willem Kölling Nutskleuterschool in Dieren transcriptie

Dit is een bijzonder gebouw, een voormalige kleuterschool die al een tijdje leeg staat. En wat wij willen beogen is voor mooie panden die langer leegstaan toch nieuwe mensen of een groep van mensen te interesseren om hier te gaan wonen. De voormalige Willem Kölling Nutskleuterschool, blijkt ook dat schoolgebouwen relatief makkelijk her te bestemmen zijn. De schoollokalen zijn best wel groot en hoog, waardoor je er veel functies in kwijt kan. Daar hebben de mensen ook zelf veel invloed op, hoe je hier wilt wonen. Dat kunnen individuen zijn die hier nieuwe buren willen leren kennen en die er samen een nieuwe invulling aan willen geven. Maar het kan ook een woongroep zijn of een groep senioren die denken: "Nou, wij willen onze oude dag hier wel doorbrengen." Als je nou het karakter van het pand meeneemt, dat je dat overeind houdt. Gooi dat plat, en dan krijg je nooit meer een kleuterschool van rond 1920. Wat wel bijzonder is aan de opzet van de school is de lay-out, met die knikken erin, waardoor je die gehoekte plattegrond krijgt. En ik heb de indruk dat dat is, omdat de school gericht is op het zuiden, zodat het zonlicht ook de lokalen in valt. Gebruik je fantasie en creativiteit. Daarom dagen we de mensen ook uit hier de handschoen durven op te pakken om iets met die groene ruimte te doen. Dus niet alleen het pand zelf. Het is niet gek genoeg, bedenkt iets en onderscheid jezelf van de rest zou ik zeggen. Heb jij interesse, of een groep vrienden, of een woongroep... ...om hier je nieuwe thuis van te maken? Ga dan naar de website: mijnhuisstaatingelderland.nl

Over de locatie

Op de hoek van de Tellegenlaan en Wilhelminaweg staat de prachtige monumentale voormalige Willem Kölling Nutskleuterschool uit 1931. De school is genoemd naar de stichter ervan, tevens oprichter en eigenaar van de vlakbij gelegen monumentale Gazelle Rijwielfabriek. De ontwerper was de plaatselijk bekende architect Heineman uit Velp. 
Het gebouw heeft een oppervlakte van 302 m2 en staat op een kavel van 2020 m2. Bijzonder is de geknikte plattegrond waardoor alle klaslokalen op het zuiden georiënteerd lagen.

Wethouder erfgoed gemeente Rheden Marc Budel over de kleuterschool: ‘Dit is een bijzonder gebouw, een voormalige kleuterschool die al een tijdje leeg staat. En wat wij willen beogen is voor mooie panden die langer leegstaan toch nieuwe mensen of een groep van mensen te interesseren om hier te gaan wonen.’

Nieuwe invulling

Wij zoeken een nieuwe invulling voor deze voormalige school. Het gebouw is zeer geschikt om - met behoud van de historische kenmerken - ruimte te geven aan twee à drie woningen of een woongroep voor senioren bijvoorbeeld. 

De gemeente zoekt een deelnemersgroep die met aandacht en respect voor de historische kwaliteiten de school een nieuw leven geeft. Daarnaast vindt de gemeente het belangrijk dat er aandacht wordt besteed aan (innovatieve) verduurzaming van het gebouw. De school moet mooi en vooral ook groen worden ingepast in de omgeving. Het moet kortom een mooie plek worden in het dorp waar we met z’n allen trots op kunnen zijn. 

Wethouder Marc Budel: ‘Daar hebben de mensen ook zelf veel invloed op, hoe je hier wilt wonen. Dat kunnen individuen zijn die hier nieuwe buren willen leren kennen en die er samen een nieuwe invulling aan willen geven. Maar het kan ook een woongroep zijn of een groep senioren die denken: ‘Nou, wij willen onze oude dag hier wel doorbrengen’. Als je nou het karakter van het pand meeneemt, dat je dat overeind houdt. Gooi je dat plat, dan krijg je nooit meer een kleuterschool van rond 1920.’

Over het dorp: Dieren

Dieren is met zo’n 14.000 inwoners één van de drie grote dorpen van de gemeente. Het dorp beschikt over prima voorzieningen. Winkels, zorg, onderwijs, sportvoorzieningen, bos, heide, de rivier, het is er allemaal op loop- en fietsafstand. Het omringende landschap biedt veel mogelijkheden om te sporten, wandelen of fietsen in een gevarieerde en natuurlijke omgeving. Voor stedelijke activiteiten kunnen Dierenaren terecht in vlakbij gelegen steden als Arnhem, Apeldoorn, Doetinchem, Doesburg of Zutphen. Daar ben je zo via de (snel)weg of met de trein, want midden in Dieren ligt een intercitystation.

Uniek voor Rheden is het reliëf waardoor er vanaf de hoge stuwwal mooie vergezichten zijn. Om die reden liggen in de gemeente ook veel historische landgoederen en buitenplaatsen. Een fantastische plek om te wonen, werken en recreëren.

 

Links

De MHSIG-locaties

Bekijk hier de andere locaties van de challenge Mijn huis staat in Gelderland.