Willem Kölling Nutskleuterschool in Dieren

In Dieren-Noord staat de prachtige monumentale voormalige Willem Kölling Nutskleuterschool. Het gebouw is zeer geschikt om - met behoud van de historische kenmerken - ruimte te geven aan een woongroep. De finalisten van Woongroep De Huisdieren zijn druk bezig het pand te verbouwen.
Kleuterschool Dieren

Op de hoek van de Tellegenlaan en Wilhelminaweg staat de prachtige monumentale voormalige Willem Kölling Nutskleuterschool uit 1931. De school is genoemd naar de stichter ervan, tevens oprichter en eigenaar van de vlakbij gelegen monumentale Gazelle Rijwielfabriek. De ontwerper was de plaatselijk bekende architect Heineman uit Velp. 

Het gebouw heeft een oppervlakte van 302 m2 en staat op een kavel van 2020 m2. Bijzonder is de geknikte plattegrond waardoor alle klaslokalen op het zuiden georiënteerd lagen.

Samenwonen in een oude kleuterschool: een droom die uitkomt

In november 2020 dienden De Huisdieren hun plan voor de voormalige Dierense kleuterschool in bij provincie Gelderland. “De grootste hobbel voor startende woongroepen is om een goede plek te vinden. Dus als er dan zo’n mooie kans voorbij komt, moet je die natuurlijk wel grijpen”, zegt Tessa Cramwinckel. “Het gebouw is prachtig, het station is om de hoek en we kregen een jaar om alles te regelen. Dat was heel fijn, want er komt ontzettend veel bij kijken. We moesten bijvoorbeeld een vereniging oprichten en statuten schrijven waarin onze gezamenlijke afspraken staan.”

“We hebben een aannemer uit Dieren gevonden die ons helpt met de verbouwing. We doen ook veel zelf, maar hij houdt het overzicht en zorgt voor de materialen. Aangezien het een monumentaal pand is, mogen we alleen niet te veel slopen en veranderen. Dat maakt het helaas ook moeilijker om klimaatneutraal te bouwen. Maar we isoleren zoveel mogelijk en gebruiken zoveel mogelijk tweedehands bouwmaterialen. Het plan is om een gezamenlijke woonkamer en keuken, 2 badkamers, 5 slaapkamers en 3 logeerkamers te maken. Ook komt er een bioscoop, werkplaats en atelier. Ja, het wordt echt heel mooi!”

Volg woongroep De Huisdieren via de website dehuisdieren.nl of op instagram.