Willem Kölling Nutskleuterschool in Dieren

In Dieren-Noord staat de prachtige monumentale voormalige Willem Kölling Nutskleuterschool. Het gebouw is zeer geschikt om - met behoud van de historische kenmerken - ruimte te geven aan een woongroep. De finalisten van Woongroep De Huisdieren zijn druk bezig het pand te verbouwen.
Willem Kölling Nutskleuterschool in Dieren

Op de hoek van de Tellegenlaan en Wilhelminaweg staat de prachtige monumentale voormalige Willem Kölling Nutskleuterschool uit 1931. De school is genoemd naar de stichter ervan, tevens oprichter en eigenaar van de vlakbij gelegen monumentale Gazelle Rijwielfabriek. De ontwerper was de plaatselijk bekende architect Heineman uit Velp. 

Het gebouw heeft een oppervlakte van 302 m2 en staat op een kavel van 2020 m2. Bijzonder is de geknikte plattegrond waardoor alle klaslokalen op het zuiden georiënteerd lagen.

Meer informatie

Samenwonen in een oude kleuterschool: een droom die uitkomt

In november 2020 dienden De Huisdieren hun plan voor de voormalige Dierense kleuterschool in bij provincie Gelderland. “De grootste hobbel voor startende woongroepen is om een goede plek te vinden. Dus als er dan zo’n mooie kans voorbij komt, moet je die natuurlijk wel grijpen”, zegt Tessa Cramwinckel. “Het gebouw is prachtig, het station is om de hoek en we kregen een jaar om alles te regelen. Dat was heel fijn, want er komt ontzettend veel bij kijken. We moesten bijvoorbeeld een vereniging oprichten en statuten schrijven waarin onze gezamenlijke afspraken staan.”

“We hebben een aannemer uit Dieren gevonden die ons helpt met de verbouwing. We doen ook veel zelf, maar hij houdt het overzicht en zorgt voor de materialen. Aangezien het een monumentaal pand is, mogen we alleen niet te veel slopen en veranderen. Dat maakt het helaas ook moeilijker om klimaatneutraal te bouwen. Maar we isoleren zoveel mogelijk en gebruiken zoveel mogelijk tweedehands bouwmaterialen. Het plan is om een gezamenlijke woonkamer en keuken, 2 badkamers, 5 slaapkamers en 3 logeerkamers te maken. Ook komt er een bioscoop, werkplaats en atelier. Ja, het wordt echt heel mooi!”

Volg woongroep De Huisdieren via de website dehuisdieren.nl of op instagram.

Willem Kölling Nutskleuterschool in Dieren - Praktische tips energietransitie

Willem Kölling Nutskleuterschool in Dieren - Praktische tips energietransitie transcriptie

We zijn in Dieren bij woongroep De Huisdieren, finalisten van de challenge Mijn huis staat in Gelderland. Twee leden van de Huisdieren leiden ons rond door het pand. Nou we zijn hier in Dieren. We zijn in een oud schoolgebouw Ik vind het wel ongemakkelijk haha Is dat zo? Ja haha Nou welkom in Huisdieren Wij zijn de Huisdieren wij hebben meegedaan aan Mijn huis staat in Gelderland, de challenges We hebben een oud pand, dat konden we de 21e eeuw in trekken En we hebben wel een beetje verstand van zaken maar eigenlijk ook weer niet kom je dan achter Energietransitie is in de basis dat we alles wat wij doen met fossiele energie, wordt opgewekt, willen over naar een energie die wordt opgewekt met bronnen die onuitputtelijk zijn. Dus hernieuwbare energie Eh nou de eerste stap van verduurzaming is trouwens dat wij een woongroep zijn. En dat betekent eigenlijk dat wij alle voorzieningen delen met elkaar waardoor we niet 5 badkamers hoeven te bouwen en 5 keukens en alles nieuw bouwen, maar we gaan uit van de bestaande bouw. Bouwen 1 keuken en in de bestaande natte cellen konden we gewoon badkamers realiseren. Wat een hoop bouwmaterialen en dus energie en arbeid scheelt Dus dat is in ieder geval al een eerste stap Als je dingen gaat opzoeken over hoe je het beste met energietransitie om kan gaan, gaat het toch al vaak over nieuwe gebouwen Dus dan heb je nieuwbouw hoe je dat het beste kunt implementeren Vanaf de ruwbouw tot uiteindelijk afleveren En echt omdat het zo’n specifiek gebouw is, met allemaal bepaalde hoeken en gaten, hebben we wel echt op de man af kunnen vragen – of op de expert dan – kunnen vragen hoe zouden we dat in dít geval moeten doen Of je dan ook nog dingen zijn opgevallen of dat je kansen ziet voor hoe we eventueel in de toekomst naartoe kunnen werken Zeer zeker mooie dingen Het is ook een uitdaging bij zo’n pand om het ook echt goed geïsoleerd te krijgen dat je gelijk naar een lagere temperatuur in de verwarming kunt gaan zodat je dan naar gasloos kunt Daar is nog wel voor de komende tijd nog wel wat uitdaging in voor jullie om te kijken van wat is nou het beste systeem om in de toekomst echt van dat gas af te kunnen.

Van leegstand naar een plek om prettig te kunnen wonen en leven; dat is waar de finalisten in de challenge Mijn huis staat in Gelderland aan werken. Dat betekent ook extra aandacht voor de omgeving, de buurt, het klimaat en de natuur om ons heen. Finalisten De Huisdieren uit Dieren (gemeente Rheden) laten zien hoe zij een leegstaande school transformeren tot een prettige woonomgeving. Én hoe zij hierbij tegelijkertijd een bijdrage leveren aan de energietransitie. Meer weten?