Steengoed benutten in de Achterhoek

Met SteenGoed Benutten helpen we gemeenten om leegstaande plekken een nieuwe invulling te geven. Gedeputeerde Dirk Vreugdenhil ging 5 oktober 2023 op bezoek bij 2 Achterhoekse gemeenten.
Gepubliceerd op: 6-oktober-2023

In Doetinchem is het stadscentrum opgeknapt en een armoedig bedrijventerrein omgetoverd tot een nieuwe woonwijk. In Braamt en Loil in Montferland worden leegstaande panden veranderd in multifunctionele dorpshuizen.

 

Portret Dirk Vreugdenhil

Minder leegstand

Met SteenGoed Benutten pakken we leegstand aan, versnellen we de woningbouw en versterken we de leefbaarheid in onze gemeenten. Meer woningen, leefbare dorpen en wijken en minder leegstand.

Dirk Vreugdenhil

Provincie Gelderland

Woningen voor winkels

Samen met wethouders Ingrid Lambregts en Robbert Hummelink bezocht de gedeputeerde het project “Iseldoks”, waarbij het verouderde bedrijventerrein “Hamburgerbroek” is veranderd in een woongebied aan de Oude IJssel. Met hulp van de gemeente wordt het stadscentrum een aantrekkelijke plek. Een mooi voorbeeld is ‘De Veentjes waar een sociaal onveilige wijk is opgeknapt door leegstaande winkels om te bouwen tot sociale huurwoningen. 

Bewonersinitiatieven

Met het motto ‘eigen kracht en zelfredzaamheid’ stimuleert gemeente Montferland bewonersinitiatieven. Met wethouders Henk Groote en Gerard Nijland ging de gedeputeerde op bezoek in Braamt waar een multifunctioneel centrum onderdak biedt aan meer dan 30 verenigingen. Hij ging in gesprek met bewoners van Loil waar de gemeenschap ‘dorpshuis de Zomp’ en de leegstaande kerk en het kerkplein overnam. Met steun van de provincie is de kerk geschikt gemaakt als cultureel centrum. Er wordt nog gewerkt aan een multifunctioneel centrum en de bouw van 10 woningen voor ouderen.  

Verbinding en Leefbaarheid

Vreugdenhil is onder de indruk van de bewonersinitiatieven: “Er zit ontzettend veel kracht en creativiteit bij inwoners en wijkverenigingen. Zij weten vaak beter wat er speelt dan wij. Door samen te werken zorgen we voor meer samenhang en verbinding in de buurt en versterken we de leefbaarheid in onze dorpen.”