Wageningen koestert 80 jaar vrijheid op Bevrijdingsdag

In 2025 zijn wij gastprovincie voor de Nationale Viering 80 jaar vrijheid in Wageningen. Ruim 50 WOII-veteranen en zo’n 100.000 bezoekers kwamen hier op Bevrijdingsdag samen. Tijdens het Vrijheidsdefilé, het Bevrijdingsfestival en de Vrijheidsmaaltijd werd vrijheid gekoesterd.
Gepubliceerd op: 6-mei-2025

De Poolse premier Donald Tusk riep tijdens de 5 mei-lezing op voor sterkere militaire samenwerking. Die samenwerking was ook zichtbaar in het Vrijheidsdefilé waar, naast de WOII-veteranen, 12 landen aan deelnamen. Daarnaast hield ook de minister van Defensie, Ruben Brekelmans, een speech en ontstaken minister-president Schoof en de Poolse premier Donald Tusk samen het Bevrijdingsvuur.

Het Vrijheidsdefilé

Tijdens het Vrijheidsdefilé eerden het enorme toegestroomde publiek de WOII-veteranen, die voorop gingen in het defilé, en benadrukten we de internationale militaire samenwerking vanaf 1945. Dat werd zichtbaar met de deelname van buitenlandse militaire eenheden uit: Canada, Duitsland, Frankrijk, Griekenland, Hongarije, Noorwegen, Oekraïne, Polen, Slowakije, Tsjechië, Verenigd Koninkrijk en Verenigde Staten. Een afvaardiging van het NATO-hoofdkwartier in Brunssum, Allied Joint Forces Command Brunssum (JFCBS), nam ook deel aan het Vrijheidsdefilé. Onder de verschillende hoogwaardigheidsbekleders was ook Governor General van Canada, Mary Simon. Ook zij zag hoe de 25 Canadese WOII-veteranen tijdens het Vrijheidsdefilé applaus kregen van het publiek.

Bevrijdingsfestival Gelderland 

Tijdens het Bevrijdingsfestival Gelderland, met 15 podia verspreid door de hele stad, werd de vrijheid muzikaal gekoesterd. Met een programmering ‘voor en door Wageningen’ zag het publiek veelbelovend talent én professionele musici op het podium. Bekende namen zoals Rondé, Zoë Tauran, Roxy Dekker & Douwe Bob brachten de vrijheidsboodschap bij een groot (jong) publiek over.

Stad van de Vrijheid

Op 5 mei 1945 worden in Wageningen, in Hotel de Wereld, de voorwaarden voor capitulatie afgesproken. Hierdoor kreeg Wageningen de titel ‘Stad van de Vrijheid’. Al bijna 80 jaar leeft Nederland in vrede en vrijheid en lijkt dat bijna vanzelfsprekend. De oorlog in Oekraïne en het Midden-Oosten zorgt bij velen dat vrijheid heel voelbaar onder druk staat. Juist daarom is in het herdenken van strijd, het koesteren van de vrijheid is belangrijker dan ooit, want vrijheid is niet vanzelfsprekend.

Leven in vrijheid is nooit af.

Vrijheid is een werkwoord met verdraagzaamheid als belangrijk gereedschap. 

Daniël Wigboldus

Commissaris van de Koning